‘Amerikaanse wetenschappers martelden gedetineerden’

Volgens mensenrechtenactivisten hebben Amerikaanse doktoren gedetineerden wetenschappelijke proeven laten ondergaan. De experimenten zouden te maken hebben met verhoortechnieken zoals waterboarding en slaapdeprivatie. De CIA zou opdracht hebben gegeven tot de experimenten.

De zaak kwam aan het licht toen onderzoekers van de organisatie Physicians For Human Rights (PHR) op documenten stuitten waarin de experimenten en de namen van de betrokken dokters stonden opgeschreven. De doktoren zouden ervoor gezorgd hebben dat 25 gedetineerden niet konden slapen. Deze slaapdeprivatie wordt onder meer door de CIA gebruikt om verdachten een bekentenis te ontfutselen.

Zout water
Ook deden de doktoren experimenten met waterboarding. Hierbij wordt het gezicht van de verdachte met water overgoten zodat hij het gevoel heeft te verdrinken. De doktoren toonden aan dat waterboarding beter met zout water kan worden gedaan, omdat de gedetineerden dan minder snel in coma raken. Ook werd onderzoek gedaan naar de toepassing van verschillende verhoortechnieken door elkaar heen.

Pijngrens
Volgens PHR wilden de doktoren de pijngrens van de gedetineerden opzoeken. Ze hoopten zo verhoortechnieken te kunnen ontwikkelen die wel een bekentenis ontfutselen, maar officieel niet als marteling de boeken ingaan.

De CIA ontkent dat de experimenten hebben plaatsgevonden. Maar dat is volgens PHR niets nieuws. “Elke keer als er bewijs is van martelingen, ontkennen ze,” zo laat de organisatie weten. Toch staat vast dat de CIA niet terugdeinst voor omstreden verhoortechnieken; president George W. Bush bekende gedurende zijn regeerperiode dat gedetineerden aan waterboarding werden onderworpen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd