Waarom rijden ouderen altijd midden op de weg?

Wie is er nog nooit in de berm geduwd door een roekeloze oudere automobilist? Over het algemeen gaan ouderen niet gemakkelijk aan de kant, wanneer er een passant nadert. Ze blijven steevast in het midden rijden. Hoe komt dit eigenlijk? Wetenschap geeft het antwoord.

Wist u dat…

…er vaker onderzoek wordt gedaan naar dit onderwerp? Eerder dit jaar concludeerden wetenschappers van de universiteit van Rochester dat bejaarden slechte automobilisten zijn, omdat hun hersenen de grote hoeveelheid visuele informatie minder goed kunnen verwerken.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leeds voelen oudere automobilisten zich minder veilig achter het stuur. Hierdoor kiezen zij ervoor om midden op de weg te rijden. Daarnaast nemen zij minder risico’s dan jongeren. Uit experimenten is namelijk gebleken dat jongeren sneller bochten afsnijden, ook wanneer de banen van de weg niet erg breed zijn.

“Wanneer een mens ouder wordt, dan nemen de motorische vaardigheden af”, vertelt onderzoeker Dr. Richard Walkie. “Midden op de weg rijden is blijkbaar een goede manier voor de hersenen om dit te compenseren.”

Overigens geldt dit niet alleen voor rijden. “In het algemeen passen ouderen hun bewegingen aan om de afnemende motorische vaardigheden te compenseren”, legt onderzoekster Rachael Raw uit. “Toch is het niet mogelijk om alles te compenseren. Als de omstandigheden slecht zijn – bijvoorbeeld een nauwelijks verlichte weg, hagel of sneeuw – dan hebben ouderen het extra moeilijk.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd