Waarom mannen een grotere neus hebben dan vrouwen

neus

Misschien is het u al wel eens opgevallen: de neuzen van mannen zijn stelselmatig groter dan die van vrouwen. Maar hoe komt dat? Onderzoekers zijn er nu uit. Mannen hebben meer behoefte aan zuurstof.

Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Iowa op basis van een onderzoek onder 38 mensen. Ze volgden de proefpersonen vanaf hun derde, tot hun twintiger jaren.

Spiermassa
De onderzoekers stellen dat mannen over het algemeen meer spiermassa hebben. Voor de groei en het onderhoud van spierweefsel is zuurstof nodig. Dankzij een grotere neus kan er meer zuurstof worden ingeademd en naar de spieren worden getransporteerd. Dat zou verklaren waarom de neuzen van mannen doorgaans tien procent groter zijn dan die van vrouwen.

WIST U DAT…

…uw brein overuren maakt als uw neus verstopt zit?

Puberteit
De onderzoekers stellen ook vast dat de verschillen in de grootte van de neus tussen man en vrouw ontstaan tijdens de puberteit. Dat is tevens het moment waarop mannen hun spiermassa zien toenemen.

Het onderzoek zou ook kunnen verklaren waarom wij tegenwoordig kleinere neuzen hebben dan onze voorouders (bijvoorbeeld de Neanderthalers). Onze voorouders hadden meer spiermassa en hadden dus groter neuzen nodig om die spiermassa te onderhouden. “Dus de neus kan kleiner worden, omdat onze lichamen minder zuurstof nodig hebben dan de lichamen van oude mensachtigen,” stelt onderzoeker Nathan Holton. Het feit dat ook onze longen en ribbenkast kleiner zijn dan die van onze voorouders onderschrijft dat. “Dat vertelt ons allemaal hoezeer wij fysiologisch gezien ten opzichte van onze voorouders veranderd zijn.”

De neuzen van mannen (onder) groeien tijdens de puberteit sterker dan die van vrouwen (boven). Afbeelding: College of Dentistry.
De neuzen van mannen (onder) groeien tijdens de puberteit sterker dan die van vrouwen (boven). Afbeelding: College of Dentistry.

Bronmateriaal

"The big male nose" - Iowa.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jeremy Page (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd