Vrouwen vallen voor mannen in het rood

Een vrouw versieren? Trek een rood t-shirt aan! Dit is de conclusie van een onderzoek van de universiteit van Rochester en enkele andere instanties. Door rode kleding worden mannen aantrekkelijker voor vrouwen. Verrassend genoeg zijn vrouwen zich niet bewust van dit effect.

“Vrouwen denken dat mannen in het rood een hogere status hebben, meer geld verdienen en makkelijker de sociale ladder beklimmen”, zegt Andrew Elliot, professor psychologie aan de universiteit van Rochester. “En vrouwen vinden mannen met een hoge status aantrekkelijker.”

Zowel mannelijke als vrouwelijke proefpersonen kregen foto’s voorgeschoteld van een man met verschillende kleuren t-shirts aan. Een man met een rood t-shirt kreeg een hogere beoordeling van de proefpersonen dan exact dezelfde persoon met een ander kleur t-shirt aan.

Traditie
Hoe komt het dat vrouwen rood zien als een rijke en krachtige kleur? De oorsprong ligt in het verleden. Oude beschavingen, zoals de Romeinen en de Oude Chinezen, droegen rode kleren om macht uit te stralen. Daarnaast dragen veel zakenmannen een rode das. En vergeet ook niet de rode loper, die bij luxe aangelegenheden wordt uitgerold.

Biologische werking
Rood heeft waarschijnlijk ook een biologische werking. Bij niet-menselijke primaten, zoals mandrils en gelada’s, is rood een teken van mannelijke dominantie. De rode kleur komt vaker voor bij alfamannetjes, die gemakkelijk vrouwtjes versieren.

Hoewel rood een man krachtiger en seksueel aantrekkelijker maakt, vinden vrouwen mannen in het rood niet per definitie aardiger of vriendelijker.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd