Fok gooit hondenbrein overhoop

Het selectief fokken van honden heeft hun brein veranderd. Dat concluderen wetenschappers. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van veel kleine hondjes door de fok vijftien graden zijn gedraaid. Ook het hersendeel dat verantwoordelijk is voor het reukvermogen is naar de andere kant van het brein verhuisd.

De veranderingen zijn het gevolg van 12.000 jaar selectief fokken. Hierbij fokten mensen honden vooral vanwege hun uiterlijk of vanuit praktisch oogpunt. De positieve kenmerken werden zoveel mogelijk behouden en de negatieve kenmerken werden er door de fok uitgefilterd. Wat overbleef is de perfecte hond.

Ongelofelijk
En het lichaam van het dier blijkt nu perfect in te haken op de veranderingen die wij mensen door de fok afdwongen. “Het is ongelofelijk dat de hersenen van een hond zulke grote veranderingen kunnen doormaken,” meent onderzoeker Michael Valenzuela. “Dat hebben we in andere soorten nog nooit gezien.”

Mopshond
De wetenschappers analyseerden de hersenen van diverse honden en kwamen tot de conclusie dat het dier het brein aanpast aan de wensen van het baasje. “Wanneer de kop van een hond (door de fok, red.) platter wordt – zoals bij een mopshond bijvoorbeeld – dan draait het brein naar voren en komt het gedeelte dat verantwoordelijk is voor het reukvermogen op het laagste plekje in de schedel terecht.”

Het is onduidelijk of de veranderingen in het brein ook invloed hebben op het functioneren van de hond. De onderzoekers hopen dat in de toekomst te kunnen vaststellen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd