Vrouwelijke voetballer houdt van opschieten

  Wetenschappers namen het vrouwenvoetbal onder de loep en legden het naast het mannenvoetbal. En wat blijkt? Vrouwen zijn vlotter.

  Voetbalwedstrijden worden regelmatig onderbroken. Sterker nog: een groot deel van de wedstrijd wordt er niet gespeeld. Voetballers zijn zo’n 38 procent van de tijd niet met de bal bezig, zo blijkt uit onderzoek. In sommige wedstrijden ging het zelfs om 53 procent!

  Verschil
  Dat percentage is even hoog onder elftallen bestaande uit mannen of vrouwen. Maar de onderzoekers stuitten op één groot verschil: bij vrouwen wordt het spel vaker stilgelegd, maar de onderbrekingen zelf duren veel korter.

  WIST U DAT…

  …robots menselijke voetballers waarschijnlijk binnen veertig jaar kunnen verslaan?

  Trager
  Waar mannen gemiddeld een hele minuut juichen, omdat ze een doelpunt hebben gemaakt, zijn vrouwen er na 45 seconden al klaar mee. En als er sprake is van een blessure blijft de man gemiddeld dertig seconden langer op de grond liggen dan de vrouw.

  Ego
  De onderzoekers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Mannen zouden het belangrijker vinden om hun ego te strelen, terwijl vrouwen meer echt met het spel bezig zijn. Mogelijk komt dat ook doordat het mannenvoetbal beter bekeken wordt. Mannen blijken het stilleggen van het spel ook tactisch te gebruiken. Zo blijven ze langer op de grond liggen als hun team voorstaat. Vrouwen doen dat niet.

  Het is mogelijk dat die verschillen verdwijnen naarmate vrouwenvoetbal populairder wordt, zo stellen de onderzoekers.

  Bovenstaande foto is gemaakt door Drew Saunders (cc via Flickr.com).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd