Exacte rotatiesnelheid Neptunus is bekend

Hoelang doet Neptunus erover om rond zijn as te draaien? Wetenschappers hebben het nu eindelijk exact kunnen vaststellen!

Het kost de planeet vijftien uur, 57 minuten en 59 seconden om rond zijn as te draaien. Een dag op Neptunus duurt dus bijna zestien uur.

Gassen
De rotatiesnelheid van een planeet vaststellen: het klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Planeten zoals de aarde en Mars: dat gaat nog wel. Dat zijn rotsachtige planeten. Maar een planeet als Neptunus wordt omringd door gassen en wolken en daardoor kregen onderzoekers maar geen grip op de rotatiesnelheid van de planeet.

WIST U DAT…

…Neptunus waarschijnlijk een andere planeet heeft opgegeten?

Atmosfeer
“Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt dan zie je bergen en andere kenmerken op de grond die heel regelmatig roteren,” stelt onderzoeker Erich Karkoschka. “Maar als je kijkt naar de wolken, zie je dat die dat (regelmatig roteren, red.) niet doen, omdat de wind voortdurend verandert. Als je naar de grote planeten kijkt (zoals Neptunus, red.) zie je geen oppervlak, maar een dikke, bewolkte atmosfeer.”

Om de rotatiesnelheid van Neptunus vast te stellen, was dan ook wat creativiteit nodig. De onderzoekers bestudeerden de wolken rondom Neptunus en ontdekten dat er enkele wolken waren die standvastig op hun plaats bleven. Vergelijk het met de grote rode vlek op Jupiter die ook al honderden jaren actief is. Deze wolken op Neptunus volgden blijkbaar de bewegingen van de planeet. Door deze wolken nauwkeurig te volgen, kon worden vastgesteld hoeveel tijd Neptunus nodig had om rond zijn eigen as te draaien.

Bovenstaande foto is gemaakt door NASA.

Bronmateriaal

"Clocking Neptune's Spin" - UAnews.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd