Voor het eerst een dino ontdekt die in het water leefde

rsz_dino12

Wetenschappers hebben nieuwe resten van een bekende dinosaurussoort ontdekt. En die resten suggereren dat de dino in het water leefde. Een primeur: het is de eerste dinosaurus waarvan we weten dat hij in het water uit de voeten kon.

Het gaat om de dinosaurus Spinosaurus aegyptiacus. De soort werd bijna honderd jaar geleden ontdekt en leefde zo’n 95 miljoen jaar geleden. Wetenschappers hebben nu opnieuw fossiele resten van de dinosaurus ontdekt en die voorzien ons van overtuigend bewijs dat S. aegyptiacus in het water kon leven en jagen.

Waterrot
De nieuwe fossiele resten van S. aegyptiacus werden in het Marokkaanse deel van de Sahara aangetroffen. Ook hebben de onderzoekers resten van de dinosaurus die reeds onderdeel uitmaakten van museumcollecties opnieuw bestudeerd.

Een artistieke impressie van de dinosaurus. Afbeelding: National Geographic (via The University of Chicago).
Een artistieke impressie van de dinosaurus. Afbeelding: National Geographic (via The University of Chicago).
Bewijzen
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de dinosaurus kleine neusgaten had in het midden van de schedel. De kleine en hoger gelegen neusgaten stelden de dinosaurus in staat om ook wanneer een deel van zijn kop zich onder water bevond, adem te blijven halen. Ook had de dinosaurus een lange nek en romp waardoor zijn massamiddelpunt heel ergens anders lag dan bij andere leden van de Spinosaurus-familie die weliswaar vis aten, maar wel op het land leefden. In tegenstelling tot deze dino’s kon S. aegyptiacus amper op het land uit de voeten, maar was zijn lichaamsvorm en locatie van het massamiddelpunt zeer geschikt voor een leven in het water. Andere bewijzen die de onderzoekers aanvoeren om hun conclusie dat deze Spinosaurus in het water leefde, zijn: losjes met elkaar verbonden botten in de staart, waardoor deze zijn staart golvende bewegingen kon laten maken, zoals ook de staart van beenvisachtigen dat kunnen doen. Verder had de dinosaurus platte klauwen, wat suggereert dat hij gebouwd was om – net zoals bijvoorbeeld kustvogels – op zachte oppervlakken te wandelen.

De onderzoekers maakten – met ondersteuning van de National Geographic Society – ook een levensgrote 3D-replica van S. aegyptiacus. Uit dat deel van het onderzoek blijkt dat de dinosaurus ook nog eens een gigant was: maar liefst 2,7 meter langer dan de grootste Tyrannosaurus. “Wat ons nog meer verraste dan zijn omvang, waren zijn ongebruikelijke verhoudingen,” vertelt onderzoeker Paul Sereno. “Deze verhoudingen van de ledematen zien we eerder onder de eerste walvissen, niet bij rovende dinosaurussen.” Onderzoeker Nizar Ibrahim voegt toe: “Werken aan dit dier was als het bestuderen van een buitenaards wezen: het lijkt in niets op de andere dinosaurussen die ik heb gezien.”

Bronmateriaal

"Massive hunter prowled water’s edge" - Uchicago.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door University of Chicago / Fossil Lab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd