Curiosity arriveert eindelijk bij Mount Sharp

mount-sharp

Na twee jaar op Mars heeft Curiosity de voet van Mount Sharp bereikt. De Mars-rover legde in deze periode bijna negen kilometer af op het oppervlak van de rode planeet. Een geweldige prestatie voor het team achter deze rover.

“Curiosity begint vandaag aan een nieuw hoofdstuk”, vertelt Jim Green van NASA. “De weg naar deze berg was lang, maar tevens historisch”, vindt projectwetenschapper John Grotzinger van het California Institute of Technology.

Mount Sharp
Mount Sharp
Pahrump Hills
Curiosity zal niet direct Mount Sharp beklimmen. Eerst worden stenen aan de voet van de berg onderzocht. In eerste instantie gaat de Mars-rover naar een gebied dat Pahrump Hills heet. Binnen twee weken gaat Curiosity hier de eerste bodemmonsters nemen.

Over Mount Sharp
Mount Sharp – officieel bekend als Aeolis Mons – is geen kleine berg. Deze reus torent 5,5 kilometer boven het Marsoppervlak uit. Mount Sharp is hiermee net iets hoger dan Mons Huygens, de hoogste berg op de maan. Onderzoekers denken dat Mount Sharp in een periode van twee miljard jaar is ontstaan.

Ontdekkingen
Curiosity heeft al veel mooie ontdekkingen gedaan in zijn eerste twee jaar op Mars. De rover kon in het eerste jaar vaststellen dat de omstandigheden op Mars ooit gunstig waren voor microbieel leven. Daarnaast deed hij onderzoek naar de straling waar eventuele Marsreizigers voor en na aankomst op Mars aan bloot zullen worden gesteld. Ook deed hij onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van Mars’ atmosfeer en stelde hij voor het eerst de leeftijd van gesteente op Mars vast.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd