Voetbaltherapie effectief bij depressie

 PSYCHOLOGIE  Jonge mannen vormen een risicogroep als het gaat om depressie. Zeker omdat zij bij psychische problemen niet zo geneigd zijn om hulp te zoeken. Het Britse therapieprogramma Back of the Net maakt aan dat laatste een einde met heuse en effectieve voetbaltherapie. Speciaal voor hem!

Onderzoeker Siobhain McArdle bestudeerde 104 mannen tussen de 18 en 40. De mannen werden in drie groepen verdeeld. De ene groep kreeg individuele therapie, de andere groep deed niets en de derde groep speelde voetbal en kreeg cognitieve gedragstherapie aan de hand van voetbalmetaforen: Back of the Net.

De klachten van de mannen werden vooraf, gedurende en twee keer na de therapie vastgelegd. Uit die resultaten bleek dat de mannen die therapie gevolgd hadden minder last hadden van depressie. Vooral de Back of the Net-therapie was – dankzij de bewegingscomponent – heel effectief. Bovendien maakt het programma de deelname aan therapie laagdrempeliger. Verder onderzoek zal deze manier van therapie dan ook blijven ontwikkelen en evalueren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd