Alchemisme wordt goedkoper

 TECHNOLOGIE  Alchemisme is duur. Katalysatoren en de benodigde chemische stoffen schreeuwen om kapitaal. Wetenschappers van de Pennsylvania State University hebben daar nu iets op bedacht: chemische stoffen die de duurste materialen op effectieve wijze kunnen vervangen.

Goud maken. Dat is de droom van elke alchemist. De nieuwe methode brengt die droom niet direct dichterbij, maar maakt het streven ernaar wel een stuk goedkoper. De onderzoekers combineerden enkele atomen. Deze ‘mix’ vervangt andere chemische elementen. “Deze vondsten leiden naar veel goedkopere materialen voor verschillende applicaties zoals nieuwe energiebronnen, het reduceren van vervuiling en katalysatoren voor chemische processen,” vertelt onderzoeker A. Welford Castleman Jr.

De onderzoekers gebruikten de foto-elktrontechniek waarbij de verschillen en overeenkomsten tussen chemische elementen in kaart werden gebracht. “Wij ontdekten dat de hoeveelheid energie die nodig is om elektronen uit titanium-monoxidemoleculen te halen gelijk is aan de hoeveelheid energie die nodig is om elektronen uit nikkelatomen te halen. Datzelfde geldt voor de systemen zirkonium monoxide en palladium en wolfraamcarbide en platina.” Deze overeenkomsten maken het mogelijk om dure chemicaliën te vervangen door andere stoffen die er hetzelfde uitzien en hetzelfde teweeg brengen, maar veel goedkoper zijn.

Bronmateriaal

"New Type of Alchemy Now Possible" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd