Vocht oude krokodil met langste slang?

Wetenschappers hebben op de plaats waar ooit de grootste slang ter wereld werd ontdekt een gevaarlijke voorouder van de krokodil gevonden.

Het gaat om de restanten van een krokodil die zo’n 60 miljoen jaar geleden leefde. Het dier – met de naam Acherontisuchus guajiraensis – is een voorouder van de moderne krokodil en was naar schatting zo’n zes meter lang.

Vechten?
De onderzoekers deden de ontdekking in een mijn in Columbia. Hier werden ook de restanten van de langste slang ooit gevonden: de Titanoboa met een lengte van bijna 13 meter. En dat spreekt tot de verbeelding: vochten deze gevaarlijke krokodil en lange slang ooit met elkaar? En wie won er dan?

WIST U DAT…

…uit eerdere onderzoeken al was gebleken dat de Titanoboa in ieder geval krokodillen van zo’n twee meter lang verorberde?

Kleintjes
De slang mag dan twee keer zo lang zijn geweest: vlak de krokodil ook niet uit. Het dier had sterke kaken waarmee hij de slang waarschijnlijk flink kon bezeren. “De jongen (van de krokodillen, red.) waren zeker niet veilig voor de Titanoboa, maar de grootste krokodillen lijken een beetje te groot voor de dertien meter lange slang,” stelt onderzoeker Alex Hastings.

Concurrenten
Toch is het aannemelijk dat de dieren elkaar regelmatig tegenkwamen. De slangen en krokodillen vonden namelijk dezelfde dieren lekker en waren dus elkaars concurrenten.

De onderzoekers hopen met hun studie meer te weten te komen over de krokodillen en hun ontwikkeling. Zo kunnen ze wellicht beter voorspellen hoe de dieren gaan reageren op bijvoorbeeld een veranderend klimaat.

Bronmateriaal

"Crocodile ancestor found near world's largest snake" - News.discovery.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Danielle Byerley (via Florida Museum of Natural History).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd