Luchtvervuiling is binnen ernstiger dan buiten

De lucht binnen brengt grotere gezondheidsrisico’s met zich mee dan de lucht buiten, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit bestudeerden vijf luchtvervuilende stoffen en zes bestrijdingsmiddelen. Ze schatten in hoe groot de gezondheidsrisico’s van deze stoffen waren.

Reacties
Vervolgens werd gekeken hoe groot de invloed van deze stoffen op een gemiddelde Europese stad was. Er werd niet alleen naar de afzonderlijke vervuilende stoffen gekeken: de wetenschappers keken ook hoe de stoffen op elkaar reageerden en welke invloed dat weer had. Dat maakt dit onderzoek uniek.

WIST U DAT…

…ook de oude Egyptenaren last hadden van luchtvervuiling?

Fijnstof
De conclusies van de wetenschappers zijn opvallend. Zo blijken stoffen in het binnenmilieu (bijvoorbeeld op kantoor, school of thuis) meer bij te dragen aan gezondheidsproblemen dan de stoffen buiten. Met name fijnstof, naftaleen en benzeen bleken binnen veel meer invloed op de gezondheid te hebben. “Die stoffen komen binnenshuis voor als gevolg van roken, het verbranden van wierook, de open haard,” somt onderzoeker Ad Ragas op. “Maar het zijn ook stoffen die uit materialen komen die in huis gebruikt worden zoals tapijt, verf en gipsplaat.” Hoewel het allemaal lage concentraties zijn, dragen al die kleine beetjes wel bij aan grote problemen. Zeker als er niet goed geventileerd wordt. “Daar komt bij: 80 procent van de tijd brengen mensen binnenshuis door, dat verklaart ook waarom de blootstelling binnenshuis belangrijker is.”

De onderzoekers concluderen in het blad Environment International dat het verbeteren van de luchtkwaliteit binnen hoogstwaarschijnlijk een groter effect heeft op de volksgezondheid dan het beperken van luchtvervuiling buiten. Ook raden ze mensen aan om hun huis, kantoor en school goed te ventileren.

Bronmateriaal

"Luchtvervuiling: buiten is het gezonder dan op kantoor" - Ru.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Karenwithak (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd