‘Vitamine B remt Alzheimer af’

Een nieuw onderzoek suggereert dat flinke doses vitamine B ervoor zorgen dat het brein van mensen minder snel aftakelt en dat de hersenen trager in massa afnemen. Deze aftakeling leidt in veel gevallen tot dementie en onderzoekers denken dan ook dat dit een eerste, goede stap is richting een middel dat Alzheimer kan vertragen.

De onderzoekers bestudeerden 168 oudere mensen die de laatste tijd mentaal achteruit gingen. Ze konden zich dingen niet meer goed herinneren en hadden moeite met taal. Het hoort bij de ouderdom, maar kan ook een voorbode van Alzheimer en andere vormen van dementie zijn.

Experiment
De helft van de patiënten kreeg dagelijks een tabletje met daarin veel vitamine B6 en B12. De andere helft kreeg een placebo. Na twee jaar maakten de onderzoekers een hersenscan en keken ze hoe sterk het brein in massa was afgenomen.

Achteruit
Gemiddeld gaat het brein van iemand die zestig jaar of ouder is elk jaar 0,5 procent achteruit. De mensen met milde cognitieve problemen verslechteren met 2,5 procent per jaar. Het onderzoeksteam ontdekte dat de mensen die de vitaminesupplementen slikten dertig tot vijftig procent minder snel achteruitgingen dan ‘gepland’.

Homocysteïne
Wetenschappers denken wel te weten hoe dat komt. B6 en B12 regelen het niveau van homocysteïne in het bloed. Hoge niveaus van homocysteïne worden geassocieerd met Alzheimer en een snellere aftakeling van het brein. De onderzoekers vermoeden dat de bestanddelen van vitamine B ervoor zorgen dat de hoeveelheid homocysteïne terugloopt en het brein gespaard blijft.

Bescherming
“Deze vitaminen doen iets met de structuur van het brein,” merkt onderzoeker David Smith op. “Ze beschermen het en dat is heel belangrijk, want we moeten het brein wel beschermen om Alzheimer te voorkomen.”

Er is meer en grootschaliger onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen. Hoge doses vitamine B kunnen namelijk ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Vitamine B komt van nature in veel voedsel voor. De vitamine duikt onder meer in vlees, vis, eieren en groene groenten op.

Op bovenstaand plaatje is goed te zien wat Alzheimer met het brein doet. Het zorgt ervoor dat het 'krimpt'. Belangrijke delen takelen af. Links een gezond brein, rechts een brein met Alzheimer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd