Vijf tips om beter te concentreren

Tienduizenden scholieren stampen op dit moment voor de examens. Maar er zijn zoveel andere dingen die leuk zijn om te doen, zoals met vrienden bellen, gamen en winkelen. Zijn er manieren om nog beter te concentreren? Ja! Scientias.nl geeft vijf gouden tips.

1. Een ontspannende hobby
Mediteren helpt. Wie dagelijks een druk schema heeft en zich gestrest voelt, zou baat kunnen hebben bij meditatie. Wie mediteert kan langer de aandacht vasthouden en heeft minder last van angst. Wat ook helpt is een andere ontspannende hobby, zoals lekker relaxen in de sauna of een welnesscentrum.

2. Veel bewegen & goede nachtrust
Het is goed om dagelijks één tot twee uur te sporten. De hersenen worden scherper en het is goed voor het geheugen. Sporten helpt om de overtollige energie te verbranden, wat de nachtrust ten goede komt. En dat komt goed uit, want een goede nachtrust is belangrijk. Wie ‘s nachts genoeg uren pakt, kan zich de volgende dag beter concentreren.

3. Stel doelen en verdeel de tijd
Zorg ervoor dat er iedere dag doelen zijn die gehaald moeten worden. Bijvoorbeeld: vandaag leer ik wiskunde (hoofdstuk 1 tot 5) en morgen leer ik geschiedenis (hoofdstuk 6 tot 11). Zorg dus voor een goede weekplanning! Wie op een bepaalde dag een doel moet voltooien, zou moeten proberen om hier een bepaalde tijdsduur aan te koppelen. Bijvoorbeeld: vandaag leer ik wiskunde (hoofdstuk 1 tot 5). Voor hoofdstuk 1 trek ik één uur uit, voor de andere vier hoofdstukken twee uur. Zo weet ik precies wat wanneer geleerd moet worden. En natuurlijk kijk ik regelmatig op de klok om te zien of ik voor- of achterloop op schema.

4. Geniet
Neem regelmatig pauze en regel leuke beloningen. Wanneer een drukke leerdag afgelopen is, mag er natuurlijk een ijsje worden gehaald. Een beloning helpt een persoon beter te concentreren. Een pauze nemen is ook goed, omdat de hartslag hierdoor versnelt en de alertheid wordt verhoogd.

5. Verschillende plekken
Werk vanaf verschillende plekken. Leer de ene keer in de bibliotheek, de andere keer op de bank en daarna in de trein. Iedere nieuwe locatie kan motiverend werken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd