Ook vrouwen in oude Egypte schnabbelden bij

De vrouwen in het oude Egypte waren niet alleen verantwoordelijk voor het huishouden, maar moesten ook rondkomen met het (weinige) huishoudgeld. En dan moet je wel eens bijklussen. Volgens wetenschappers deden de vrouwen dat door met hun eigen oventje bedeltjes te maken.

Ten tijde van farao Achnaton – hij regeerde rond 1300 voor Christus – was faience heel populair. Dit turquoise aardewerk werd gebruikt in religieuze objecten, maar ook in veel kleinere sieraden. De grote voorwerpen werden volgens archeologen in fabrieken gemaakt. Maar minder prestigieuze producten konden ook in de oventjes van de Egyptische vrouw worden gecreëerd.

Heet
“Er is steeds meer bewijs dat dit werk in huis werd gedaan om extra inkomen te genereren,” vertelt archeoloog Mark Eccleston. Hij analyseerde het aardewerk en toonde aan dat het mogelijk is dat de vrouwen het in hun oventjes bewerkten. “Mensen zeiden dat we een broodoven niet zo heet konden stoken, maar we hebben aangetoond dat het kon.”

Kind
“Grotere fabrieken besteedden het werk uit en de gezinnen kregen daar iets voor terug, bijvoorbeeld voedsel.” Omdat het werk in huis moest gebeuren, is het aannemelijk dat vooral vrouwen zich ermee bezighielden. Wellicht droegen ook kinderen hun steentje bij.

Faience blijft een fascinerend materiaal; wetenschappers weten nog steeds niet precies waar het uit bestaat. Eccleton gaat zich de komende tijd dan ook richten op de samenstelling van het aardewerk.

Vrouwen zouden de blauwkleurige bedeltjes zoals op deze foto zelf hebben gemaakt. Foto: Australian Institute of Archaeology / Mark Eccleston

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd