‘Verpleegster? Grotere kans op scheiding!’

 PSYCHOLOGIE  Rozengeur en maneschijn lijkt in veel gevallen niet op te gaan voor mensen in de verzorging. Hun relatie heeft namelijk – dankzij hun professie – een grotere kans om te falen. Landbouwkundige ingenieurs kunnen daarentegen opgelucht ademhalen. Bij hen is die kans het kleinst.

Onderzoekers legden een link tussen scheidingen en het beroep dat de twee oud-echtelieden uitoefenden. De resultaten – gepubliceerd in Journal of Police and Criminal Psychology – liegen er niet om. Mensen in de verpleging hebben 28 procent kans dat hun relatie vroegtijdig eindigt. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met hun verzorgende aard. Hun relatie zou te lijden hebben onder de vele uren die opgaan aan het verzorgen van anderen. Ook zouden verzorgenden zelf extra gevoelig en kwetsbaar zijn in hun eigen relatie. Concrete onderbouwing van die vermoedens ontbreekt, waardoor het erop lijkt dat de cijfers vooralsnog eigenlijk niet wetenschappelijk te onderbouwen zijn.

Natuurlijk keken de onderzoekers ook naar andere professies. Zo hebben journalisten een kans van 18 procent op het stuklopen van hun relatie. Voor bibliothecarissen en diëtisten is dat 17 procent. Tandartsen, apothekers en bestuursvoorzitters blijken tien procent kans te hebben op het ontvangen van scheidingspapieren.

Wilt u samen oud worden? Word dan landbouwkundig ingenieur (kans op scheiding: twee procent). Bent u danser of choreograaf? Maak dan uw borst maar nat. Uw kans op scheidingspapieren is maar liefst 40 procent.

Bronmateriaal

"Nurses more likely to divorce" - Nursingtimes.net

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd