Veren van vogel en dino naast elkaar gevonden

Voor het eerst is bewezen dat dino’s met primitieve veren en vogels met ontwikkelde veren naast elkaar leefden.

Wetenschappers hebben stukjes barnsteen geanalyseerd die ongeveer 79 miljoen jaar oud zijn. De stukjes zijn ontstaan toen een boom wat hars losliet. In die hars zijn veren gewaaid en deze bleven plakken. De hars is hard geworden en de veren zitten er anno 2011 nog steeds in.

WIST U DAT…

…vogels en dino’s al voor flink wat verwarring in de wetenschap hebben gezorgd?

Barnsteen
In totaal hebben de onderzoekers elf stukjes barnsteen uit exact hetzelfde gebied kunnen analyseren. En dat leverde een bijzondere vondst op. Ze troffen er namelijk veren van dinosaurussen en van vogels in aan.

Primitief
De veren van de dino’s zijn heel primitief en kleurrijk. Zo zijn ze er in verschillende tinten bruin. Waarschijnlijk ontwikkelden de dinosaurussen de veren om zichzelf warm te houden. De veren van de vogels lijken al sterk op de veren van de moderne vogel en een aantal veren waren ook zeker geschikt om mee te vliegen, zo stellen de onderzoekers in het blad Science.

Met de vondst is voor het eerst bewezen dat dinosaurussen met primitieve veren en vogels met goed ontwikkelde veren naast elkaar leefden. Onderzoekers vermoedden dat al langer, maar konden het tot op heden nooit bewijzen.

Bronmateriaal

"Advanced birds lived alongside 'hairy' dinosaurs" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Science / AAAS (via Sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd