Een huis voor 721 euro

Architecten van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) werken aan een huis dat slechts 721 euro kost.

Het idee ontstond nadat een architect een huis ontwierp dat voor iets meer dan 4000 euro gebouwd kon worden. Een goedkoop huis, maar nog niet goedkoop genoeg. De architecten werken naar aanleiding van dat huis nu namelijk aan een huis dat uiteindelijk iets meer dan 700 euro (oftewel: 1000 dollar) moet gaan kosten.

Natuurramp
De huizen worden ontwikkeld met het oog op arme mensen die in een door natuurrampen geteisterd gebied wonen. De architecten willen deze mensen die alles verloren zijn een relatief betaalbaar alternatief bieden. Een huis dat niet alleen goedkoop, maar ook stevig, licht en groot genoeg is. Bovendien moeten de huizen gemakkelijk gebouwd kunnen worden. Daarom worden ze opgebouwd uit modules: als men één module kan bouwen, kan het hele huis gebouwd worden.

Het eerste prototype. Afbeeldingen: Ying chee Chui
Ietsje duurder
Het eerste prototype is inmiddels af. Het is iets duurder uitgevallen dan gepland en kost zo’n 2800 euro. Die prijs daalt echter nog sterk wanneer de huizen in grote getale gebouwd gaan worden, zo benadrukken de onderzoekers. Op basis van dit prototype gaan de onderzoekers nu verder, want dat huis van 720 euro moet er komen. “Het idee van een huis van 1000 dollar is hoe wij als architecten in onderzoeksinstituten als MIT kunnen werken aan de armoede in de wereld,” legt onderzoeker Yung Ho Chang uit. Maar voordat het zover is, moeten er nog wel wat hindernissen worden genomen. “Als het gemakkelijk was, had iemand anders het wel gedaan,” concludeert Tony Ciochetti, één van de initiatiefnemers.

Belangstelling is er al voor de huizen. Zo is onder meer Japan – het land werd eerder dit jaar nog getroffen door een flinke aardbeving – geïnteresseerd. Het land wil graag huizen zien verrijzen die voor zo’n 7200 euro kunnen worden gebouwd.

Bronmateriaal

"A true bargain house" - MIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ying chee Chui (via MIT.edu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd