Verband tussen fastfood en depressie

Een nieuw onderzoek lijkt onomstotelijk vast te stellen dat er een verband is tussen fastfood en depressie.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Public Health Nutrition. Hun studie borduurt voort op eerdere onderzoeken waarin voorzichtig werd gesuggereerd dat er een verband is tussen fastfood en depressies.

Onderzoek
Spaanse onderzoekers volgden 8964 proefpersonen gemiddeld zes maanden. Bij de proefpersonen was nog nooit vastgesteld dat ze een depressie hadden. Ook hadden de proefpersonen nog nooit antidepressiva geslikt. Na die zes maanden was inmiddels bij 493 mensen de diagnose ‘depressie’ gesteld.

WIST U DAT…

…mensen met een depressie gebaat kunnen zijn bij muziek?

Dieet
De onderzoekers keken ook naar het dieet van de proefpersonen. Al snel dook er een verband op. Mensen die meer fastfood en lekkernijen als croissants en donuts aten, hadden een 51 procent grotere kans op een depressie dan mensen die dit voedsel nooit of zelden aten. En hoe meer mensen van dit voedsel aten, hoe groter de kans op depressie werd.

Eerder onderzoek
Met het onderzoek borduren de wetenschappers voort op een studie uit 2011. Tijdens deze studie werden 12.059 mensen gedurende zes maanden gevolgd. 657 mensen kregen in die periode te horen dat ze depressief waren. Uit dit onderzoek bleek dat ongezond voedsel de kans op depressie met 42 procent vergrootte. De onderzoekers benadrukken dat meer onderzoek nodig is. Maar vooralsnog lijkt het geen kwaad te kunnen om het eten van fastfood en ander ongezond voedsel te beperken, zo stellen de onderzoekers.

Maakt fastfood dan depressief? Dat lijkt iets te kort door de bocht. De onderzoekers benadrukken dat mensen die veel fastfood aten ook vaker single waren, minder bewogen, minder fruit, noten, vis, olijfolie en groenten aten. Ook werkten en rookten mensen in deze groep gemiddeld meer. De onderzoekers zijn dan ook voorzichtig. Fastfood kan een nadelig effect op het risico op een depressie hebben, zo concluderen ze.

Bronmateriaal

"The link between fast food and depression has been confirmed" - Eurekalert.org
"Confirman el vínculo entre comida rápida y depresión" - Agenciasinc.es
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Robyn Lee (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd