Honden op de werkvloer verminderen stress

Misschien zou u uw viervoeter eens mee moeten nemen naar uw werk. Dit vermindert namelijk stress en verhoogt uw productiviteit.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in het blad International Journal of Workplace Health Management, onderzochten wetenschappers de effecten die de aanwezigheid van hun hond op werknemers had. Het team onderzocht 550 werknemers van een bedrijf in North Carolina, USA. Zij werden in drie groepen verdeeld: werknemers die hun hond meenemen naar het werk, werknemers die hun hond niet meenemen naar het werk en werknemers zonder huisdieren. De wetenschappers onderzochten de stress die mensen tijdens het werk ervoeren, de tevredenheid met en betrokkenheid bij het werk en in hoeverre mensen het idee hadden dat hun werkgever achter ze stond.

De onderzoekers ontdekten dat werknemers op dagen dat hun hond op het werk aanwezig was veel minder stress ervoeren. De werknemers lieten weten dat een hond de moraal binnen het bedrijf heel goed doet en dat de hond stress vermindert. Ook zou het de samenwerking ten goede komen. Omdat de stress onder werknemers minder werd, ging de productiviteit ook omhoog.

Volgens Randolph Barker, één van de onderzoekers, zijn honden een goedkope en snelle manier om de sfeer op de werkvloer te verbeteren. Hij benadrukt wel dat het belangrijk is om goede afspraken te maken zodat alleen vriendelijke, schone en goedgemanierde honden aanwezig zijn op het werk.

Bronmateriaal

"Preliminary investigation of employee's dog presence on stress and organizational perceptions" - emeraldinsight.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Paul Clement (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd