Vaderliefde minstens zo belangrijk als moederliefde

Nieuw onderzoek toont aan dat de liefde van een vader minstens zo’n grote invloed heeft op de ontwikkeling van een kind als de moederliefde.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Personality and Social Psychology Review. De onderzoekers baseren hun conclusie op een analyse van 36 wetenschappelijke onderzoeken waar in totaal meer dan 10.000 proefpersonen aan deelnamen.

Afwijzing
Uit de analyse blijkt dat kinderen die door hun ouders worden afgewezen vaak angstiger en onzeker zijn. Ook zijn ze iets vijandiger en agressiever. En vaak hebben ze nog jaren last van een afwijzing. Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat afgewezen worden dezelfde hersengebieden activeert als wanneer we fysieke pijn ervaren. “In tegenstelling tot fysieke pijn kunnen mensen de emotionele pijn van de afwijzing nog jaren herbeleven,” vertelt onderzoeker Ronald Rohner.

WIST U DAT…

…een kind van een oude vader mogelijk een langer leven is beschoren?

Prestige
De onderzoekers keken ook of het uitmaakte of een kind door vader of door moeder wordt afgewezen. En dat levert opvallende resultaten op. Over het algemeen ervaren kinderen de afwijzing van moeder of vader als even ernstig. Maar in sommige gevallen kan de afwijzing door vader veel harder aankomen. Dat is vooral het geval wanneer kinderen hun vader als een man met bijvoorbeeld prestige zien. Vaak heeft de vader dan ook een grotere invloed op het kind.

Volgens de onderzoekers kunnen we uit deze studie een wijze les halen. De liefde van een vader is minstens zo belangrijk voor de ontwikkeling van het kind als de liefde die moeder geeft. En dat zou mannen moeten aansporen om meer tijd met hun kinderen door te brengen en de zorg niet enkel bij moeder neer te leggen. Rohrer wijst erop dat vrouwen – aangezien zij de meeste tijd met de kinderen spenderen – vaak de schuld krijgen van gedragsproblemen. En dat is waarschijnlijk onterecht. “Vaders zijn vaak sterker betrokken bij de ontwikkeling van zulke problemen dan moeders.”

Bronmateriaal

"A Father's Love is One of the Greatest Influences on Personality Development" - SPSP.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd