Insect laat ‘voicemailbericht’ achter in de bodem

  Wetenschappers hebben ontdekt dat insecten informatie opslaan in de aarde. Dat doen ze aan de hand van bodemschimmels. Een soort natuurlijke variant van het voicemailbericht.

  Dat insecten wel vaker middels een ander organisme communiceren, was al bekend. Zo ontdekten onderzoekers eerder al dat insecten via planten berichten de wijde wereld in sturen. Planten die onder de grond door insecten worden aangevreten, sturen boven de grond allerlei signalen de wijde wereld in. Insecten die boven de grond leven, vangen die signalen op en besluiten de plant (en zijn giftige afweerstoffen en de ondergronds concurrentie) te mijden.

  Signalen
  Wetenschappers hebben nu echter ontdekt dat insecten die planten aanvreten ook in de bodem signalen opslaan. En wel in de vorm van bodemschimmels, zo is in het blad Ecology Letters te lezen. Planten die in de toekomst in dezelfde grond komen te staan, pikken die signalen op en weten zo of vorige planten last hadden van insecten onder of boven de grond. “De planten ontcijferen eigenlijk een voicemailbericht uit het verleden voor de toekomstige plantenetende insecten,” vertelt onderzoeker Olga Kostenko. “Zo krijgen de insecten een soort sneak preview, maar dan in het verleden.”

  Kijkje in het verleden
  De onderzoekers baseren hun conclusies op observaties. Ze bestudeerden planten die onder de grond, boven de grond en planten die niet door insecten werden aangevallen. De planten die door insecten werden aangevreten, waren minder gezond. En de gezondheid van de plant had weer invloed op de soorten schimmels in de bodem rondom de wortels. Die schimmels bleven ook nadat er nieuwe planten in de bakken waren geplaatst achter en bleken invloed te hebben op de groei en eetbaarheid van die nieuwe planten. Eigenlijk was de toestand van de nieuwe planten dan ook hetzelfde als die van de vorige planten. Welbeschouwd gaven de nieuwe planten boodschappen uit het verleden door aan de insecten.

  Onduidelijk is nog hoe lang zo’n ondergronds ‘voicemailbericht’ bewaard blijft. Ook weten de onderzoekers niet of de berichten veelvuldig in de natuur voorkomen. Ze hopen dat in de toekomst te achterhalen.

  Bronmateriaal

  "Voicemail ontdekt in de natuur: insecten krijgen bodemberichten uit verleden" - KNAW.nl
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Olga Kostenko / NIOO-KNAW.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd