Vaccins beschermen minder goed tegen deltavariant en derde prik lijkt zeker voor kwetsbare groepen noodzakelijk

Dat blijkt uit een Britse studie, waarin de effectiviteit van twee vaccins in strijd tegen de inmiddels dominante deltavariant is onderzocht.

Ondertussen hebben steeds meer varianten van het coronavirus de wereld veroverd. Met name de deltavariant is dominant geworden. Hoewel volledig gevaccineerden aanzienlijk minder vatbaar zijn voor deze gevreesde coronavariant, weten we dat de beschikbare vaccins niet een volledige bescherming bieden. En in een nieuwe studie hebben onderzoekers de effectiviteit van twee vaccins – Pfizer-BioNTech en Oxford-AstraZeneca – in strijd tegen deltavariant uitvoerig bestudeerd.

Bescherming
Volgens de onderzoekers blijft het verkrijgen van twee dosissen van een vaccin nog altijd de meest effectieve manier om jezelf tegen de deltavariant te beschermen. Wel blijkt dat de vaccins minder goed beschermen tegen de deltavariant, dan tegen het oorspronkelijke coronavirus. Zo blijken de piekniveaus van het virus bij mensen die geïnfecteerd zijn met de deltavariant net zo hoog als bij niet-gevaccineerde mensen. Mensen die besmet zijn geraakt met originele coronavirus, hebben na vaccinatie veel lagere piekniveaus. “We zien hier de real-world gegevens van hoe twee vaccins presteren,” zegt Simon Clarke, hoofddocent in cellulaire microbiologie aan de Universiteit van Reading. “En de datasets laten allemaal zien hoe de deltavariant de effectiviteit van zowel de Pfizer- als de AstraZeneca-vaccins afzwakt.”

Pfizer-BioNTech vs Oxford-AstraZeneca
Vergelijken we de twee vaccins met elkaar, dan blijkt dat het Pfizer-vaccin nét wat beter beschermt tegen de deltavariant dan het Astra-Zeneca-vaccin. Tenminste, op korte termijn. “Van bijzonder belang is dat de effectiviteit van AstraZeneca aanzienlijk door de deltavariant wordt verminderd,” stelt Clarke. “Het lijkt niet meer bescherming te bieden dan iemand zou krijgen nadat ‘ie COVID-19 heeft gehad en vervolgens een natuurlijke immuniteit opbouwt. Het Pfizer-vaccin bood een betere initiële bescherming dan Astra-Zeneca. Maar na ongeveer vijf maanden daalde het niveau van immuniteit.” Uit de bevindingen blijkt dat de effectiviteit van deze twee vaccins na ongeveer vier tot vijf maanden vergelijkbaar zijn.

Doorbraakinfecties
Het onderzoek bevestigt dat doorbraakinfecties, waarbij volledig gevaccineerde mensen toch nog COVID-19 krijgen, nog zeker niet van de baan zijn. Dat komt omdat geen enkel vaccin een 100 procent werkzaamheid heeft; zeker niet tegen de deltavariant. Vaccinatie staat dan ook niet gelijk aan immunisatie. “Geen enkel vaccin biedt volledige bescherming tegen infectie met de deltavariant,” aldus wetenschapper Penny Ward, verbonden aan het Kings College London. “Dit is niet onverwacht, aangezien volledige immuniteit na vaccinatie relatief ongebruikelijk is. Het prominente doel van vaccinatie is om het individu te beschermen tegen symptomatische, ernstige ziekteverschijnselen en niet tegen de infectie op zich.”

“Hoewel vaccinatie de kans op het krijgen van COVID-19 verkleint, elimineert dit het niet”

Wel is de kans dat je corona krijgt een stuk kleiner en zijn doorbraakinfecties minder ernstig dan als iemand die niet gevaccineerd is corona krijgt. “Hoewel vaccinatie de kans op het krijgen van COVID-19 verkleint, elimineert dit het niet,” vat onderzoeker Stephen Evans, verbonden aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine samen. “Wat bovendien belangrijk is, is dat de gegevens aantonen dat ook gevaccineerden nog steeds COVID-19 aan anderen kunnen doorgeven. Het is dan ook belangrijk dat zij zich laten testen en in zelfisolatie gaan om het overdrachtsrisico te beperken.”

Derde prik
Zelfs als je dus dubbel bent geprikt, kun je nog altijd besmet raken met het virus en het doorgeven. Daarom gaan er steeds meer stemmen op voor een derde coronaprik. “De studie ondersteunt het pleidooi voor een derde ‘booster’ prik voor kwetsbare personen,” aldus Clarke. “Dit gebeurt nu al in Israël.” Deze aanvullende prik is dus met name gericht op de meest kwetsbare groepen, die na een derde dosis nog beter beschermd zijn tegen het coronavirus en zijn varianten.

Overigens is onderzoek naar een dergelijke derde boosterprik in het Verenigd Koninkrijk al in volle gang. De eerste bevindingen worden in september van dit jaar verwacht. Dan zal ook worden besloten of een derde coronaprik inderdaad nodig is. Vervolgens zal worden gekeken of vanaf de herfst van dit jaar een ‘boosterprogramma’ op poten zal worden gezet, zodat de meest kwetsbaren van het land de best mogelijke bescherming krijgen tijdens de winterperiode.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd