Uw botten verraden uw gewicht

Ze kunnen een hoop in series als CSI, maar het gewicht van een overledene schatten op basis van de botten was te hoog gegrepen. Tot nu: wetenschappers hebben ontdekt dat het skelet toch iets vertelt over ons gewicht.

De onderzoekers bestudeerden de dijbenen van 121 overleden mannen. Van de overledenen was ook bekend hoeveel ze wogen en hoelang ze waren. De overledenen werden in twee groepen ingedeeld. Hierbij werd gelet op hun BMI (Body Mass Index).

Verband
Al snel bleek er een verband te zijn tussen het BMI en het dijbeen. De mannen die zwaarder waren, hadden een iets breder bot, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Forensic Sciences.

WIST U DAT…

Ander loopje
De ontdekking is in lijn met eerdere studies. Daaruit bleek bijvoorbeeld al dat mensen met overgewicht anders lopen dan mensen met een gemiddeld gewicht. De botten hebben te maken met extra kilo’s en bewegen daardoor ietsje anders.

Het onderzoek is een belangrijke stap voor forensische onderzoekers. Volgens de onderzoekers is het niet mogelijk om het exacte gewicht van iemand te bepalen, maar een schatting moet wel mogelijk zijn.

Bronmateriaal

"Bones Can Reveal Deceased's Weight" - Scientificamerican.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd