Nieuw bewijs: Clovismensen waren niet de eerste Amerikanen

Wetenschappers hebben in Texas zeer oude stenen gereedschappen gevonden. Een klap in het gezicht van de archeologie: de gereedschappen zijn veel ouder dan de ‘oorspronkelijke’ bewoners van Amerika: de Cloviscultuur.

Wetenschappers gaan er al zo’n tachtig jaar vanuit dat de mensen van de Cloviscultuur de allereersten waren die Amerika gingen bewonen. Op die aaname zijn vele theorieën over de bevolking van het nieuwe continent gebaseerd. En alles wijst erop dat het zo de prullenbak in kan. “Het is alsof iemand met een honkbalknuppel tegen het hoofd van de archeologische gemeenschap slaat om ze wakker te maken en zegt: ‘Hey! Er zijn hier pre-Clovismensen’,” meent onderzoeker Michael Waters.

Landbrug
Men ging er altijd vanuit dat de Cloviscultuur – met zeer geavanceerde stenen gereedschappen – bestond uit jagers en verzamelaars. De mensen kwamen vanuit Siberië naar Alaska toen door de lage zeespiegel een landbrug ontstond. De eerste Clovis-mensen zouden 13.500 jaar geleden naar Amerika zijn gekomen.

WIST U DAT…

Oudere gereedschappen
Maar de laatste tijd worden steeds meer opgravingen gedaan die de theorie tegenspreken. Zo worden er gereedschappen gevonden die 15.000 jaar oud zijn. De nieuwste vondst – een enorme collectie gereedschappen – geeft de reeds wankelende theorie een laatste duwtje.

Afkijken
De gereedschappen (in totaal 15.528 stuks!) zijn zo’n 2500 jaar ouder dan de gereedschappen van de Cloviscultuur. Ook zijn ze vrij klein. Dat wijst erop dat ze bedoeld waren om gemakkelijk mee te nemen. De gereedschappen zijn wel anders dan die van de Cloviscultuur, maar er zijn ook overeenkomsten. Mogelijk keek de Cloviscultuur de kunst van deze oude mensen af.

Lang niet alle wetenschappers zijn even overtuigd door de vondsten van de archeologen. De gereedschappen werden in vrij dunne afzettingen gevonden. Het zou kunnen dat ze ergens anders vandaan komen en door het water in dit deel van Amerika zijn beland. Anderen prijzen het onderzoek en zijn van mening dat de hele theorie van de Cloviscultuur nu eens echt herzien kan worden.

Bovenstaande foto laat de oude gereedschappen zien. Foto: Michael Waters.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd