Uniek 2500 jaar oud reliëf ontdekt in Egypte

Wetenschappers hebben in Egypte een unieke vondst gedaan. Ze troffen in een stenen muur een 2500 jaar oud reliëf aan met daarop twee goden die zelden samen worden afgebeeld. Mogelijk getuigt het reliëf van een vrij onbekende cult.

Op het reliëf zijn Amon-Ra (de zonnegod) en Thoth (de god van de maan) te zien. Hun titels staan ook in de stenen muur uitgeschreven. “Deze twee goden worden slechts zelden samen afgebeeld,” vertelt onderzoeker Maria Nilsson. Mogelijk getuigt het reliëf van een nog vrij onbekende cult.

Farao
Naast de twee goden is op het reliëf ook een farao afgebeeld. Het deel waarop de farao te zien is, is echter niet meer in zo’n goede staat. Wetenschappers zijn er dan ook nog niet uit welke farao we hier zien.

Steengroeve
De onderzoekers deden hun ontdekking in Gebel-el Silsia: een indrukwekkende steengroeve. De onderzoekers doen er al sinds het begin van 2014 onderzoek en hebben naast het reliëf al meer opmerkelijke ontdekkingen gedaan. Zo ontdekten ze bijvoorbeeld een afbeelding waarop te zien is hoe twee obelisken in een boot worden geladen. De afbeelding suggereert dat de beroemde tempel Speos Horemheb niet door Horemheb, maar mogelijk door de beroemde koningin Hatsjepsoet is gebouwd.

Uiteindelijk hopen de onderzoekers door hun werk in Gebel-el Silsia meer te weten te komen over de mensen die hier in de groeven werkten. “Voor de oude Egyptenaren was dit niet zomaar een werkplek,” stelt Nilsson. “Ze omringden zich met religie en alles wat ze deden, deden ze onder bescherming van die goden. En het reliëf is een voorbeeld van iets wat de arbeiders aan de goden gaven. Als hun waardering voor het feit dat ze het er tijdens de werkzaamheden heelhuids van afbrachten.”

Bronmateriaal

"Unika fynd i Egypten gjorda av arkeologer från Lund" - LU.se
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gebel-el Silsila Survey Project.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd