Uitvinders die zijn gedood door hun eigen uitvindingen

Op 26 september kwam Jimi Heselden om het leven. Hij was eigenaar van het Britse bedrijf Hesco Bastion, dat de Segway produceerde. Helaas kwam hij om nadat hij met een Segway van een rots stortte en in een rivier belandde. De producent overleed aan zijn eigen product. Scientias.nl dook in de geschiedenisboeken en vond vijf uitvinders met hetzelfde lot.

Marie Curie was een Pools-Frans natuur- en scheikundige, die de elementen polonium en radium ontdekte. Deze elementen zijn zeer radioactief. Ze werkte haar hele leven met radioactief materiaal en dat zorgde ervoor dat ze stierf aan de gevolgen van stralingsziekte. Officieel stierf ze aan beenmergdepressie, een symptoom waarbij het beenmerg een of meer categorieën bloedcellen niet meer produceert, maar de oorzaak is duidelijk: blootstelling aan straling.

De Ier Thomas Andrews was één van de architecten van de Titanic. Hij hielp dus mee om het schip te ontwerpen. Helaas bevond de scheepsbouwkundige zich aan boord van het schip tijdens de eerste reis naar de Verenigde Staten. Iedereen weet hoe het met de Titanic is afgelopen. Andrews heeft in zijn laatste uren geprobeerd om passagiers te redden. Zelf werd hij voor het laatst gezien in een salon voor de eerste klas.

De Amerikaanes Horace Lawson Hunley vond in de negentiende eeuw de onderzeeër uit. De duikboot werd in 1863 gebruikt om een oorlogsschip tot zinken te brengen tijdens de Burgeroorlog. De eerste duikpoging faalde. Vijf van de negen bemanningsleden kwamen om het leven. Hunley bevond zich niet aan boord van de onderzeeboot. De tweede poging op 15 oktober mislukte opnieuw. Alle acht bemanningsleden, waaronder Hunley, overleefden deze poging niet. Pas de derde keer slaagde de marine van de Geconfedereerde Staten van Amerika erin om de USS Housatonic te vernietigen. En de duikboot? Die heeft deze klap niet overleefd. Alle inzittenden stierven en het wrak werd pas in 1995 teruggevonden.

Er zijn nog twee uitvinders die stierven aan hun eigen uitvindingen. Alexander Bogdanov kwam op het idee om bloedtransfusie te introduceren. Als experiment gaf hij zichzelf elf keer een bloedtransfusie. De twaalfde werd fataal. William Bullock is de man achter de rotatiepers, een pers om van rol tot rol te kunnen drukken. Op één of andere manier kwam Bullock ooit met zijn been in de pers terecht, waardoor er een grote wond ontstond. Deze wond raakte geïnfecteerd, waardoor Bullock kort daarna stierf.

Bronmateriaal

Wikipedia, naslagwerken, encyclopedie

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd