Bang om dik te worden of wens om dun te zijn?

Een groot deel van de westerse vrouwen is ontevreden met het eigen lichaam. Onderzoeker Simon Dalley zocht uit waarom en concludeert dat vrouwen ontevreden zijn, omdat ze bang zijn dat ze dik worden. Eetstoornissen lijken dan ook niet zozeer voort te komen uit de wens om dunner te zijn, maar uit angst om dik te worden.

Men ging er eigenlijk altijd vanuit dat onvrede met het eigen lichaam voortkwam uit het verlangen om anders te zijn. Vrouwen (en ook sporadisch mannen) zouden eigenlijk willen lijken op de modellen die op de catwalk en in de bladen de dienst uitmaken. Afvallen is daarbij een middel om het ideaalbeeld te bereiken.

Die theorie komt door het onderzoek van Dalley op losse schroeven te staan. Hij toont aan dat de ontevredenheid van vrouwen ontstaat doordat ze bang zijn om dik en onaantrekkelijk te worden. De angst om aan te komen, blijkt een veel grotere invloed te hebben op het eetgedrag en de ontevredenheid dan het streven naar een ideaal lichaasmbeeld.

Dalley concludeert dat diëten en ongezonde vormen van afvallen (waaronder eetstoornissen) wel eens voort kunnen komen uit angst in plaats van thinspiration: het verlangen om dun te zijn.

Bronmateriaal

Persbericht Rijksuniversiteit Groningen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd