Onze trouwe viervoeter is wél klaar voor de komst van robots

labrador

Nieuw onderzoek wijst uit dat honden op sociale wijze met robots omgaan. Zelfs als die robots helemaal niet op mensen lijken. Voorwaarde is wel dat de robots zich sociaal opstellen en de interactie met de hond aangaan.

Wetenschappers verzamelden 41 honden en deelden de dieren in twee groepen in. De honden werden in een kamer gezet, samen met een robot (die absoluut niet op een mens leek) en hun baasje.

Sociaal
De ene groep zag vervolgens hoe hun baasje heel sociaal omging met de robot. Hun baasje praatte met de robot en schudde de robot de hand. Daarna riep de robot de naam van de hond en liet wat lekkers voor de hond op de grond vallen.

De hond vindt de robot zeker interessant. Afbeelding: Eniko Kubinyi.
De hond vindt de robot zeker interessant. Afbeelding: Eniko Kubinyi.
Asociaal
De andere groep honden kreeg te zien hoe hun baasjes ‘asociaal’ met de robot omgingen. De baasjes spraken niet met de robot, maar tikten in plaats daarvan op het schermpje van de robot. En na afloop riep de robot niet de naam van de honden, maar maakte deze piepgeluidjes en liet daarna wat lekkers op de grond vallen.

Zwak voor sociale robot
Hoewel de honden bij lange na niet zoveel tijd aan de robot besteedden als aan mensen, reageerden ze overduidelijk meer op de ‘sociale robot’ dan op de ‘asociale robot’. Ze keken meer naar het scherm (dat dienst deed als hoofd) van de sociale robot. Ook brachten ze meer tijd in de nabijheid van de sociale robot door. Bovendien bleken de honden verstopt voedsel sneller te kunnen vinden als de sociale robot ze in de richting van het voedsel wees.

Het onderzoek is belangrijk, zo stellen de onderzoekers in het blad Animal Cognition. Het wijst er namelijk op dat wetenschappers die robots ontwikkelen beter hun tijd en energie in de sociale vaardigheden van de robot dan in diens uiterlijk kunnen stoppen.

Bronmateriaal

"Dogs’ behavior could help to design social robots" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kendra Maples (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd