Robotmaden knabbelen lastig bereikbare tumoren uit het brein

maden

Wetenschappers hebben robotische maden ontwikkeld die in staat zijn om tumoren die diep in het brein liggen en voor chirurgen praktisch onbereikbaar zijn, te vernietigen en de ‘brokstukken’ die daarbij vrijkomen op te ruimen.

“Het idee was een apparaatje te ontwikkelen dat klein is, maar dat tegelijkertijd al het werk dat een chirurg normaal gesproken doet, kan doen,” stelt onderzoeker J. Marc Simard. “Je kunt dit kleine robotische apparaatje in een tumor plaatsen, waarna het van binnenuit begint te werken en stukken ziek weefsel verwijdert.”

De robot
De robot in kwestie doet denken aan een vinger en heeft verschillende ‘gewrichten’ die de robot in staat stellen om zich (letterlijk) in allerlei bochten te wringen. Op het ‘kopje’ van de robot bevindt zich een apparaatje dat elektriciteit gebruikt om weefsels te verwarmen en zo uiteindelijk te vernietigen. Ook is de robot uitgerust met een buisje waardoor deze de afvalstoffen van de tumor naar binnen kan zuigen.

De robot. Afbeelding: University of Maryland.
De robot. Afbeelding: University of Maryland.
Aansturen
Om de robot in het brein aan te brengen, hoeft maar een kleine incisie gemaakt te worden. Met behulp van een MRI-scan kunnen onderzoekers – zonder dat ze het brein verder hoeven te openen – de robot aansturen en de verrichtingen van de robot in de gaten houden. Op de MRI-beelden is bovendien goed te zien welk weefsel ziek en welk weefsel gezond is, dus kan de chirurg ervoor zorgen dat de robot alleen het zieke weefsel aanpakt.

De onderzoekers zien grote mogelijkheden voor de robotische ‘made’. Vooral als het gaat om de behandeling van zeer kwaadaardige hersentumoren die diep in het brein zitten en moeilijk te bereiken en te zien zijn tijdens een ‘normale’ chirurgische ingreep.

Bronmateriaal

"Robots Could One Day Help Surgeons Remove Hard to Reach Brain Tumors" - NIH.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cory Doctorow (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd