Nederlander wint Ig Nobelprijs met onderzoek naar liggende koeien

koe

De Nederlandse wetenschapper Bert Tolkamp heeft de Ig Nobel Waarschijnlijkheidsprijs in de wacht gesleept. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar koeien. Zijn belangrijkste bevindingen? Hoe langer een koe heeft gelegen, hoe groter de kans dat deze snel op zal staan. En als de koe eenmaal staat, is niet gemakkelijk te voorspellen wanneer deze weer gaat liggen.

De Ig Nobelprijzen werden gisterenavond in de Harvard University uitgereikt. De prijzen zijn bestemd voor onderzoeken die in eerste instantie lachwekkend lijken, maar bij nader inzien toch van waarde zijn. Al is het alleen maar omdat het gekke onderwerp de aandacht van mensen trekt en er dus voor zorgt dat meer mensen betrokken raken bij de wetenschap.

Mestkevers en de Melkweg
Niet alleen Bert Tolkamp viel gisteren in de prijzen. Ook was er een Ig Nobelprijs voor het onderzoek dat aantoonde dat mestkevers de weg naar huis weten te vinden door naar de Melkweg te kijken.

Dode spitsmuizen eten
Ook was er een prijs weggelegd voor Brian Crandall en Peter Stahl voor het blancheren en doorslikken van een dode spitsmuis en het enkele dagen later uitpluizen van de eigen ontlasting om te achterhalen welke delen van het skelet in het menselijk spijsverteringskanaal oplossen.

WIST U DAT…

…er onderzoekers zijn die zowel de Ig Nobelprijs als de echte Nobelprijs hebben gewonnen?

Lopen op water
De Ig Nobel Natuurkundeprijs was weggelegd voor een internationaal team van wetenschappers dat vaststelde dat sommige menen fysiek in staat zijn om over het oppervlak van een vijver te wandelen, mits die mensen en de vijver zich op het maanoppervlak zouden bevinden.

Vliegtuigkapers per post versturen
De Ig Nobel Veiligheidstechniekprijs was voor de inmiddels overleden Gustano Pizzo. Hij bedacht een elektromagnetisch systeem dat vliegtuigkapers vangt, er een pakketje van maakt en via bomluiken naar de aarde parachuteert, alwaar de politie het pakketje kan opvangen en opsluiten.

Vredesprijs
De Ig Nobel Vredesprijs ging ten slotte naar de president van Wit Rusland en zijn staatspolitie voor het uitvaardigen en handhaven van een verbod op applaudisseren in het openbaar.

Met één Nederlandse winnaar is ons landje opnieuw vertegenwoordigd tijdens de Ig Nobelprijzen. Overigens deden we het vorig jaar een stuk beter: toen waren er drie Nederlandse winnaars.

Bronmateriaal

"De 2013 Ig Nobel winnaars zijn bekend!" - IGNobelnight.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Daniel Schwen (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd