Transparant schedelimplantaatOnderzoekers aan de University of California hebben een transparant schedelimplantaat ontwikkeld waardoor het in de toekomst wellicht makkelijker wordt om patiënten met levensbedreigende neurologische ziektes zoals hersentumoren en traumatisch hersenletsels te helpen.

Het door de onderzoekers ontwikkelde transparante schedelimplantaat levert nieuwe behandelingsmethoden op. Behandelingen waarbij gebruikt wordt gemaakt van lasers zijn al veelbelovend, maar er is een keerzijde. In de huidige situatie moeten chirurgen herhaaldelijk een deel van een schedel verwijderen, omdat de laser niet door de schedel kan komen. Voor een patiënt zijn deze operaties risicovol. Het doorzichtige schedelimplantaat kan voor een langere periode blijven zitten, waardoor het makkelijker wordt vaker een laserbehandeling te ondergaan.

Een dwarsdoorsnede die laat zien hoe het transparante schedelimplantaat werkt. Afbeelding: University of California, Riverside

Een dwarsdoorsnede van een hoofd met het transparante schedelimplantaat. Afbeelding: University of California, Riverside

Medische toepassing
Het implantaat is gemaakt van het materiaal yttria-gestabiliseerde zirconia (YSZ). Dit materiaal wordt ook gebruikt bij het produceren van heup-implantaten en tandkronen. Het verschil is dat het materiaal van het schedelimplantaat op een unieke manier gemaakt is, waardoor het transparant wordt. Ons lichaam kan dit materiaal goed verdragen en is daardoor uitermate geschikt als implantaat.

Verder onderzoek moet uitwijzen of het transparante implantaat kan worden ingezet bij meerdere medische toepassingen, zodat het kwaliteit van het leven kan worden verbeterd.