Dankzij de wetenschap kunt u uw hond nu ook op afstand ‘bedienen’

hond

Moet uw hond gaan zitten? Liggen? Ophouden met blaffen? U hoeft er niet meer voor op te staan of zelfs maar uw stem voor te verheffen. Een knopje indrukken is genoeg. Wetenschappers hebben namelijk een ‘afstandsbediening’ voor honden ontwikkeld. Ideaal voor de luie hondenbezitter, maar daar is de afstandsbediening eigenlijk niet voor bedoeld.

Onderzoekers van de Auburn University ontwikkelden een soort rugzakje voor honden. Dat rugzakje geeft geluidjes en trillingen af en is van een afstandje te besturen. De geluidjes en trillingen vertellen de hond wat deze moet doen en laten en vervangen dus de gesproken commando’s die een hond krijgt als hij met zijn baas op stap gaat.

En dat werkt, zo schrijven de onderzoekers in het blad International Journal of Modelling, Identification and Control. Experimenten tonen aan dat honden in 98 procent van de gevallen gehoorzamen.

Het rugzakje lijkt ontwikkeld te zijn om de luie hondenbezitter een plezier te doen. Maar dat was niet de insteek. De onderzoekers bedachten het rugzakje voor werkhonden. Denk aan honden die drugs opsporen of in rampgebieden op zoek gaan naar overlevenden. Soms kunnen de baasjes van deze honden niet met hun honden mee. Bijvoorbeeld omdat het werkgebied onveilig is. Het rugzakje stelt mensen in staat om hun hond – van een afstandje – toch te begeleiden. Ook in gebieden met veel lawaai kan het rugzakje een uitkomst zijn. Experimenten tonen aan dat werkhonden op de trillingen en tonen reageren als ware het gesproken commando’s.

Bronmateriaal

"Canine Remote Control, Using Your Smart Phone? Hands-Free Dog Walking for the Digital Age" - Inderscience Publishers (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Diganta Das (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd