Vijf nieuwe soorten vleermuizen ontdekt in Senegal

gladneus

Wetenschappers hebben in Senegal maar liefst vijf nieuwe soorten vleermuizen ontdekt. De nieuwe soorten behoren tot de gladneuzen: een familie die reeds meer dan 400 soorten telt.

De onderzoekers deden hun ontdekking tijdens zeven expedities in een nationaal park in Senegal. De nieuwe soorten lijken sterk op reeds bekende soorten vleermuizen, maar zijn genetisch heel anders.

De ontdekking van deze vijf nieuwe soorten kan ons mogelijk ook meer vertellen over het Afrika in vroeger tijden. “Het feit dat deze Senegalese vleermuizen geen familie van elkaar zijn en heel anders zijn dan hun familieleden in andere delen van Afrika, suggereert dat het westelijke deel van Afrika in het verleden geïsoleerd was en een toevluchtsoord vormde waar populaties geleidelijk aan (genetisch, red.) uit elkaar groeiden,” aldus onderzoeker Nancy Irwin.

Dat er nu in één klap vijf nieuwe soorten vleermuizen ontdekt zijn, suggereert dat Afrika nog genoeg geheimen voor ons in petto heeft. “De opwindende vondst bevestigt dat het westelijke deel van Afrika een onderschatte biologische hotspot is waar we nog veel soorten kunnen ontdekken.”

Bronmateriaal

"Scientists discover new bat species in West Africa" - York.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Evgeniy Yakhontov (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd