‘Tombe van sultan Süleyman I ontdekt in Hongarije’

sultan

De tombe markeert de plaats waar de grote sultan in 1566 de dood vond en was jarenlang onvindbaar.

Sultan Süleyman I was de tiende sultan van het Ottomaanse rijk en wordt niet voor niets ook wel Süleyman de Grote genoemd. Onder zijn bewind werden de grenzen van het rijk flink verlegd. Hij liet prachtige paleizen bouwen, stond bekend om zijn rechtvaardigheid en vereenvoudigde de Ottomaanse wetgeving.

Tent
In 1566 stierf de sultan. Hij was op dat moment in gevecht met Oostenrijk-Hongarije en stierf in de tent waarin hij tijdelijk verbleef. Zijn lichaam werd teruggebracht naar Constantinopel en later bijgezet in de Süleymaniye-moskee. Daar bevindt het lichaam van de grote sultan zich nog steeds. Raadselachtiger is de lokatie van zijn ‘tombe’. De Ottomanen zetten een kleine tombe neer op de plek waar de sultan stierf om hem te gedenken. Door de jaren heen is de mensheid vergeten waar die tombe zich precies bevindt en archeologen zoeken er al jaren naar. En nu is er sprake van een doorbraak, zo melden archeologen. Ze hebben de tombe hoogstwaarschijnlijk gevonden.

De begrafenis van sultan Süleyman. Afbeelding: via Wikimedia Commons.
De begrafenis van sultan Süleyman. Afbeelding: via Wikimedia Commons.

Afstrepen
De laatste zoektocht naar de tombe startte in 2012. Archeologen maakten een lijstje met plaatsen waar de tombe zich zou kunnen bevinden. Vervolgens streepten ze die plaatsen één voor één af door te kijken naar geschreven bronnen waarin de tombe wordt genoemd of beschreven en door opgravingen te verrichten. Uiteindelijk kwamen ze zo uit op een plek waar in het verleden al sporen van de Ottomanen waren aangetroffen. De archeologen vonden er bovendien resten van verschillende vrij grote gebouwen. Al deze gebouwen waren op het zuidoosten gericht en één ervan is bijna exact op Mekka georiënteerd. De wijze waarop de gebouwen zijn ingedeeld, doet denken aan de indeling van het mausoleum van Süleyman in wat nu Istanboel is. De onderzoekers pakten er ook de geschreven bronnen waar de tombe in terug komt, bij en zagen dat er grote overeenkomsten waren tussen wat ze hier aantroffen en wat er in een ver verleden over de tombe werd geschreven. Besloten werd om opgravingen te verrichten.

Daarbij stuitten ze op een gebouw dat in de Ottomaanse tijd werd gebouwd. De grootste kamer van het gebouw meet 7.9 bij 7.8 meter. Ook stuitten ze op enkele decoratieve elementen die veel overeenkomsten vertonen met de versieringen in Süleymans mausoleum in Istanboel. “Op dit moment wijst alles erop dat dit gebouw de tombe van Süleyman kan zijn geweest.” Om er zeker van te zijn dat het om de tombe van de grote sultan gaat, is meer onderzoek nodig. En dat komt er; in het voorjaar zullen er meer opgravingen plaatsvinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd