Toerist is gek op fantasiewereld

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer toeristen kiezen voor een vakantiebestemming uit een boek, film of serie. Ze willen daar onderdeel worden van de wereld uit die verhalen.

Dat concludeert onderzoeker Stijn Reijnders. Hij bestudeerde het fenomeen ‘mediatoerisme’ gedurende drie jaar. Denk daarbij aan fans van Lord of the Rings die naar Nieuw-Zeeland afreizen of mensen die de Baantjertour in Amsterdam volgen of naar New York vertrekken voor de Sex and the City Tour.

Verkeerde richting
Reijnders sprak voor zijn onderzoek niet alleen met de toeristen zelf, maar ook met de omwonenden van de routes en bijzondere plaatsen, de bedenkers van series, boeken en films en experts op het gebied van toerisme. Hij ontdekte dat toeristen heel ver gaan in het vergelijken van hun vakantiebestemming met die plaats uit het boek of de film. “Concrete reisafstanden, aantal traptreden, grootte van gebouwen of rijrichtingen worden gecontroleerd,” somt Reijnders op “Auteur Appie Baantjer kreeg regelmatig brieven van lezers die opmerken dat rechercheur De Cock de verkeerde rijrichting neemt in een straat met eenrichtingsverkeer.”

MEER…

Bent u niet zo’n fan van Baantjer of Sex and the City? Dan zijn deze vakantiebestemmingen misschien iets voor u!

Verhalen
Maar het blijft niet bij vergelijken. De toeristen willen deel uit gaan maken van de verhalen die ze zo goed kennen. “Fans van de film Dracula leggen bijvoorbeeld dezelfde reis af als hoofdpersoon Jonathan Harker ruim honderd jaar terug. Ze verblijven in dezelfde hotels en nuttigen dezelfde maaltijd: robber steak met een glas bloedwijn.”

Hygiëne
Overigens gaan de toeristen lang niet altijd zo ver als hun geliefde held of idool. Ze hechten tijdens die vakantie bijvoorbeeld wel waarde aan veiligheid en hygiëne. “Kijk maar naar de plastic handschoentjes die deelnemers aan de Baantjer-tour krijgen voordat zij een vingerafdruk nemen bij een ingehuurde zwerver. Het is dit dunne laagje plastic dat de beide werelden uit elkaar houdt.”

Reijnders heeft een boek geschreven over zijn bevindingen: Plaatsen van Verbeelding. Zijn onderzoek werd mede gefinancierd door de NWO.

Bronmateriaal

Persbericht NWO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd