Pesticiden tasten mogelijk IQ ongeboren baby aan

Onderzoek wijst erop dat baby’s die in de baarmoeder aan veel pesticiden worden blootgesteld later een lager IQ hebben dan foetussen die met weinig of geen gif in aanraking komen.

De wetenschappers bestudeerden de urine van zwangere vrouwen of bloed uit de navelstreng. Op basis van de resultaten (de hoeveelheid pesticiden in het lichaam) werden vrouwen ingedeeld in groepen.

Zeven jaar
Enkele jaren later, toen de foetussen van toen dus al kinderen van zeven jaar waren, werd een IQ-test gedaan. De kinderen van de moeders met veel pesticiden in het lichaam hadden gemiddeld een IQ dat zeven punten lager was dan de kinderen die aan de minste pesticiden waren blootgesteld.

WIST U DAT…

Urine
Er werd ook gekeken naar de sporen van pesticiden in de urine van de kinderen zelf, om uit te sluiten dat blootstelling op latere leeftijd de resultaten zou beïnvloeden. Er bleek echter geen verband te zijn tussen de blootstelling op latere leeftijd en het IQ. Blijkbaar wordt het brein het meest door de pesticiden aangetast als het nog in een prille fase van de ontwikkeling is. In de baarmoeder dus.

Een tweede onderzoek, dat onafhankelijk van het eerste en in een ander gebied, werd uitgevoerd, leverde dezelfde resultaten op. Waarschijnlijk wordt het IQ van de kinderen vooral aangetast door de pesticiden die op het voedsel van de zwangere vrouwen zitten. In het tweede onderzoek werkte een aantal vrouwen namelijk op het platteland, maar hun kinderen hadden daar niet meer last van dan de kinderen van vrouwen die in de stad woonden en enkel via voedsel met pesticiden in aanraking kwamen.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Environmental Health Perspectives.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd