In films gebeurt het voortdurend: vingers die worden afgehakt om de vingerafdrukscan te trotseren. Wetenschappers hebben daar nu iets op bedacht.
Lang leek het de perfecte beveiliging: een scanner die alleen toegang gaf tot een kamer of kluis wanneer deze de juist vingerafdruk voorgeschoteld kreeg. Maar ambitieuze dieven zijn vindingrijk. En dus gebeurt het soms dat vingers worden afgehakt om toch toegang te krijgen tot de geliefde kamer of kluis. In films gebeurt het om de haverklap. Maar ook in het echte leven zijn er mensen die met dank aan de scanner vingers of zelfs hun leven zijn kwijtgeraakt.
Methode
Wetenschappers hebben daar nu iets op bedacht. Ze hebben een methode ontwikkeld waarop de scanner onderscheid kan maken tussen een dode en levende vinger.
WIST U DAT…
Kleur
De onderzoekers lieten zich daarbij leiden door kleur en licht. Wanneer u uw vinger ergens opdrukt – bijvoorbeeld zo’n vingerafdrukscan – dan verandert deze van kleur. De huid wordt bleker, omdat het bloed uit de haarvaten wordt gedrukt. Op het moment dat de huid bleker wordt, absorbeert deze meer LED-licht. ‘Dode’ vingers, oftewel vingers waarin de bloedsomloop is doorbroken, vertonen dat effect niet. Zij absorberen evenveel LED-licht, ongeacht of er nu veel of weinig druk wordt uitgeoefend.
In de toekomst moet dat leiden tot een vingerafdrukscan die een onderscheid kan maken tussen een levende vinger en een vinger die is afgehakt.