Levensechte robotvogel stijgt op

Is het een robot? Is het een vogel? Allebei: de robotische SmartBird vliegt als een levensechte vogel.

Bij een robot denken we toch vaak aan een blikken apparaat dat zich wat stijfjes voortbeweegt. Als het daar al toe in staat is. Maar SmartBird is anders. De robotvogel is elegant en beweegt zich schijnbaar heel gemakkelijk door het luchtruim.

WIST U DAT…

…wetenschappers robots onlangs van een gevoelig huidje voorzien hebben?

Zilvermeeuw
De SmartBird is ontwikkeld door wetenschappers en stijgt op en vliegt – net als een echte vogel – door met zijn vleugels te bewegen. De vogel is geïnspireerd op de zilvermeeuw, maar viel wel een stukje groter uit. De SmartBird heeft een spanwijdte van zo’n twee meter en weegt ongeveer 450 gram. De vogel is van een afstandje te besturen.

Flexibel
SmartBird kan niet alleen zijn vleugels bijstellen. Ook de torso van het dier is enigszins flexibel. Hetzelfde geldt voor de staart. Hierdoor kan het dier gemakkelijk van richting veranderen en beweegt deze heel natuurlijk door de lucht.

De robotvogel helpt onderzoekers om een beter beeld te krijgen van hoe ‘echte’ vogels vliegen. Maar bovenal willen de wetenschappers achterhalen hoe tijdens het vliegen zo efficiënt mogelijk met de energie kan worden omgegaan.

Bronmateriaal

"A robot that flies like a bird" - Guardian.co.uk
"SmartBird – bird flight deciphered" - Festo.com
Foto in dit artikel: Festo.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd