Chinezen ontdekken enorme meteoriet

Wetenschappers hebben in China een enorme meteoriet teruggevonden: mogelijk één van de grootste die ooit op aarde vielen.

De meteoriet werd aangetroffen in het Altaj-gebergte (zie de foto hierboven), op een hoogte van bijna drieduizend meter. De meteoriet is ongeveer 2,3 meter lang en één meter breed. Naar schatting weegt de meteoriet tussen de 25 en 30 ton.

IJzermeteoriet
“Het is een enorme ijzermeteoriet,” vertelt onderzoeker Baolin Zhang. “Het kan wel eens de op één na grootste ijzermeteoriet zijn.” De meteoriet is afkomstig van buiten het zonnestelsel.

WIST U DAT…

…een meteorietinslag de ozonlaag ernstig kan beschadigen?

Opgetogen
Wetenschappers zijn voorzichtig opgetogen over de vondst. Of het echt om een meteoriet gaat, moet namelijk nog bevestigd worden. Wetenschappers hebben op basis van de foto’s al wel kunnen vaststellen dat de kans groot is dat het inderdaad gaat om een steen uit het heelal. Als het inderdaad een meteoriet is, dan kan deze een schat aan informatie opleveren. Meteorieten stammen namelijk uit de tijd dat het heelal vorm kreeg en kunnen ons veel vertellen over het prille universum.

Meer onderzoek
In 1898 werd in hetzelfde gebied in China ook al een meteoriet aangetroffen. Of de twee met elkaar verband houden, is onduidelijk. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Voor foto’s van de meteoriet kunt u hier terecht.

Bronmateriaal

"Giant Meteorite Discovered in China" - Space.com
De foto in het artikel hierboven is gemaakt door Franco Pecchio (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd