Tienerjongen met overgewicht moet het met veel minder testosteron doen

Tienerjongens met overgewicht hebben in vergelijking met leeftijdsgenoten met een gezond gewicht tot wel vijftig procent minder testosteron in hun lijf. En dat vergroot mogelijk de kans dat ze op latere leeftijd met impotentie en onvruchtbaarheid te maken krijgen.

Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Buffalo in het blad Clinical Endocrinology. Eerder stelden dezelfde onderzoekers al vast dat volwassen mannen met overgewicht en diabetes type 2 minder testosteron in hun lijf hebben.

Verrassing
Toch kwamen deze resultaten als een verrassing, zo vertelt onderzoeker Paresh Dandona. “We waren verrast toen we een afname in testosteron van vijftig procent waarnamen, want deze mannen met overgewicht waren nog jong en hadden geen diabetes. De implicaties van onze resultaten zijn verschrikkelijk omdat deze jongens mogelijk impotent en onvruchtbaar zijn.” De beperkte hoeveelheid testosteron vergroot ook de kans op extra buikvet en kan weer bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes.

WIST U DAT…

…de sociale jetlag de kans op overgewicht vergroot?

Experiment
De onderzoekers baseren hun conclusie op een onderzoek onder 25 mannen met overgewicht en 25 mannen met een gezond gewicht. Het is een kleine groep en het is zeker noodzakelijk om dit experiment onder een grotere groep te herhalen. Toch durft Dandona op basis van dit kleine experiment wel conclusies te trekken. “Deze resultaten demonstreren dat het effect van overgewicht krachtig is, zelfs onder jonge mensen.”

Toch is er ook goed nieuws. Dandona wijst erop dat uit experimenten is gebleken dat de hoeveelheid testosteron zich herstelt wanneer volwassen mannen hun maag laten verkleinen en hun spijsverteringskanaal laten aanpassen. “Het is ook mogelijk dat het testosteronniveau zich herstelt door gewichtsverlies als gevolg van een verandering in leefstijl, maar dat moet nog bevestigd worden.”

Bronmateriaal

"Obese Teen Boys Have Up to 50 Percent Less Testosterone than Lean Boys, UB Study Finds" - Buffalo.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bill Branson / National Cancer Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd