Hooiwagen met dertien centimeter lange poten ontdekt

Duitse wetenschappers hebben in een grot in Laos één van de grootste hooiwagens ooit ontdekt. De hooiwagen heeft poten die gemakkelijk dertien centimeter lang kunnen worden en meet van het topje van zijn ene poot naar het topje van zijn andere poot meer dan 33 centimeter.

Onderzoeker Peter Jäger deed de ontdekking. “In één van de grotten ontdekte ik een hooiwagen die absoluut gigantisch was.” Het ging om een mannetje die met gestrekte pootjes meer dan 33 centimeter mat. Daarmee is het één van de grootste hooiwagens ter wereld: het record staat op naam van een soort uit Zuid-Amerika die met gestrekte pootjes 34 centimeter meet.

Identificeren
Helaas is het tot op heden nog niet gelukt om de vondst van Jäger te identificeren. Het vermoeden bestaat dat deze tot het geslacht Gagrella behoort. “We hebben nog niet eerder met dit geslacht of gerelateerde geslachten uit China en het nabijgelegen Zuidoost-Azië te maken gehad,” verklaart Jäger. “En specialisten op dit gebied zijn er ook niet, omdat de focus van onderzoeksfinanciering niet langer op het beschrijven van soorten ligt.”

WIST U DAT…

…onlangs ook al de Bigfoot onder de spinnen is ontdekt?

Gigant
Jäger wil nu de familie waartoe de gigant uit Laos waarschijnlijk behoort, gaan onderzoeken. De resultaten kunnen door andere wetenschappers worden gebruikt om nieuwe soorten te identificeren. “We willen een toekomstige situatie waarin we opnieuw experts missen om zulke unieke organismen te classificeren, vermijden.”

Hoewel de nieuw ontdekte hooiwagen in vergelijking met de hooiwagens in onze huizen heel indrukwekkend is, kijken veel mensen in Laos er waarschijnlijk niet van op. In de grotten in het gebied komen wel meer giganten voor. Zo zijn er eerder spinnen gevonden die met gestrekte pootjes 30 centimeter meten. En schorpioenen van 26 centimeter breed. Onduidelijk is waarom er juist in dit gebied zoveel giganten voorkomen.

Bronmateriaal

"Giant harvestman yet to be named" - Senckenberg.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Senckenberg.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd