Theater ontdekt waarin elitaire Maya’s mogelijk hun macht tentoonstelden

Archeologen hebben in Mexico een 1200 jaar oud theater van de Maya’s gevonden. De elite zou het theater – waar ongeveer 120 mensen in passen – gebruikt hebben om onder meer gevangenen te martelen en zo te laten zien hoe machtig ze waren.

De onderzoekers deden hun vondst in Chiapas. De locatie van het theater is heel verrassend. “Het is een uniek theater,” vertelt onderzoeker Luis Alberto Martos López. “Het bevindt zich op een acropolis (het hoogste punt van een stad, red.), op 42 meter hoogte. Het theater ligt midden in een paleizencomplex en daarmee is het heel anders dan andere theaters die zich vaak aan pleinen bevonden en gebouwd waren voor een groot en algemeen publiek.”

Het theater bevindt zich tussen allerlei andere gebouwen. Foto: Luis Alberto Martos Archeoloog / INAH.

Het toneelstuk dat de leiders hier opvoerden, moet overtuigend zijn geweest. Nabij het theater hebben onderzoekers beelden van onder meer goden en gevangenen teruggevonden. Waarschijnlijk sierden deze ooit het theater. Mogelijk geven ze dan ons dan ook een beeld van wat zich in dit theater afspeelde. De onderzoekers speculeren dat het ‘toneelstuk’ dat de elite hier opvoerde, niet zo prettig was. Gevangenen werden hier mogelijk voor het oog van het publiek gemarteld en vernederd: ze werden ontkleed, van hun sieraden ontdaan en vervolgens werden bijvoorbeeld hun nagels uitgetrokken.

Als de hypothese klopt en gevangen in het theater gemarteld werden, dan was dat een politiek schouwspel: in de tijd dat het theater in gebruik was, werd het gebied waarschijnlijk door meerdere elitaire Maya’s bestuurd. Om te laten zien dat de ideeën van deze elite klopten en zij de macht terecht in handen hadden, lieten ze zich graag als machtige overwinnaars portretteren. De vernedering van gevangen was daar een heel geschikt middel voor.

Foto:

Bronmateriaal

" Encuentran antiguo teatro Maya en ocosingo" - INAH.gob
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Luis Alberto Martos Archeoloog / INAH.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd