Wetenschappers lieten zich voor deze robot inspireren door de inktvis. Het resultaat: een zachte, flexibele robot die overal kan komen.
Veelal zijn robots gemaakt van ijzer of plastic. En natuurlijk heeft zo’n stevige constructie voordelen. Maar een zachte en zeer flexibele robot heeft die ook, zo bewijzen wetenschappers van de Harvard University in een paper in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.
Zeester
Zij ontwikkelden zo’n zachte, flexibele robot. Het resultaat doet denken aan een inktvis of zeester. De robot is gemaakt van flexibele materialen en verplaatst zich doordat samengeperste lucht op bepaalde momenten en plaatsen wordt toegediend.
Lucht
De flexibele robot laat zich helemaal leiden door die lucht. Door de lucht met een bepaald ritme of op specifieke plaatsen in de robot te pompen, kan worden bepaald hoe (hard) deze ‘loopt’.
Overal
Volgens de onderzoekers heeft hun ontwerp tal van voordelen. Zo kan de robot dankzij zijn flexibiliteit vrijwel overal komen. Of hij nu bergopwaarts, over kiezels of op een hindernisbaan moet lopen: hij kan het allemaal. De robot kan door de lucht heel nauwkeurig in zijn lichaam rond te pompen zelfs door kieren die zo’n twee centimeter groot zijn, kruipen (zie ook onderstaand filmpje).
Het zachte huidje heeft nog meer voordelen. Zo kan het wel tegen een stootje. Wanneer een flexibele robot als deze valt, zal hij minder snel schade oplopen dan een robot die helemaal uit ijzer of plastic bestaat. Tegelijkertijd maakt het huidje ook kwetsbaar: een scherf zal deze robot sneller ‘verwonden’ dan een blikken exemplaar.