‘Creatieveling speelt sneller vals’

Mensen die veel omgaan met creatievelingen zijn gewaarschuwd. De kans dat een creatieveling valsspeelt (oneerlijk is) is groter.

Dat verband lijkt misschien wat eigenaardig. Wat heeft creativiteit nu met valsspelen (oneerlijkheid) te maken? Alles, zo stelt onderzoeker Francesca Gino. Creatievelingen zouden – door hun creativiteit – onder meer gemakkelijker in staat zijn om valsspelen voor zichzelf goed te praten.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een aantal experimenten. Ze verzamelden een groep proefpersonen en stelden eerst hun creativiteit vast. Daarna volgden vijf experimenten. De proefpersonen kregen een klein geldbedrag voor elk experiment waar ze aan deelnamen. Maar gaandeweg werden de proefpersonen voor de keuze gesteld: ze zouden meer geld krijgen als ze vals zouden spelen. Zo kregen de proefpersonen meerkeuzevragen om hun algemene ontwikkeling te testen. Maar een onderzoeker wees ze erop dat de goede antwoorden als ze heel goed keken al een licht kleurtje hadden. Ze konden de goede antwoorden dus zo overnemen. Niemand zou het merken, zo stelde de onderzoeker en het zou ze meer geld opleveren.

De meest creatieve proefpersonen bleken ook veel vaker vals te spelen. En natuurlijk beperkt die conclusie zich niet tot een experimentje. Het onderzoek heeft ook implicaties voor het ‘echte’ leven. “Mensen die creatief zijn of werken in een omgeving waar creatief denken wordt gestimuleerd, lopen de grootste risico’s wanneer ze met een ethisch dilemma worden geconfronteerd,” zo concluderen de onderzoekers in hun paper in het blad Journal of Personality and Social Psychology.

Bronmateriaal

"Creative Excuses: Original Thinkers More Likely to Cheat" - APA.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Brett Farmiloe (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd