Het is mogelijk om op een schaal van één tot vijf objectief aan te geven in hoeverre een foto is gefotoshopt, zo blijkt.
Modellen worden tegenwoordig zo veelvuldig gefotoshopt dat u haast zou vergeten hoe ze er echt uit zien. Een paar kilo’s van de heupen afschaven, een rimpeltje wegpoetsen, een blosje toevoegen: het kan allemaal. Maar waar ligt de grens? En is objectief vast te stellen hoe erg er gefotoshopt is? Onderzoekers gingen met die vragen aan de slag.
Hoe erg?
Ze analyseerden meer dan 400 foto’s. Sommige foto’s waren aangepast, anderen waren nog ‘puur natuur’. Op basis van die analyse stelden ze een soort wiskundige vergelijking samen waarmee berekend kon worden hoe ernstig een foto op een schaal van één tot vijf was aangepast.
Mensen
Vervolgens werd proefpersonen gevraagd om gewone en gefotoshopte foto’s met elkaar te vergelijken en aan te geven hoe erg er gefotoshopt was. De conclusies bleken in grote mate overeen te komen met die van het wiskundige model.
Daarmee zijn gefotoshopte afbeeldingen dus meetbaar. Er kan een score aan worden gehangen die aangeeft in hoeverre een foto gefotoshopt is. En dat is nuttige informatie, want er zijn landen waar op dit moment wordt overwogen om uitgevers te verplichten te vermelden in hoeverre een foto is gefotoshopt. Dat zou mooi met zo’n schaal van één tot vijf kunnen.
Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.