Studenten rijden 128,9 km/uur op de fiets, maar verbreken record niet

Studenten van het Human Power Team zijn er tijdens racedagen in de VS niet in geslaagd om het wereldrecord van 133 km per uur fietsen te verbreken. Maar ze wonnen de race wel: met hun speciale fiets reden ze 128,9 kilometer per uur.

Het team (bestaande uit studenten van de TU Delft, met wat ondersteuning van studenten van de VU) had voor vertrek naar de VS een duidelijke missie, zo vertelde projectleider Paul Denissen ons eind vorige maand. “We hebben vijf dagen waarin we het record kunnen breken, dus we verwachten wel een succes te behalen.” Toch is dat niet gelukt: het record is blijven staan en de studenten blijven steken op 128,9 kilometer per uur. Daarmee wonnen ze de wedstrijd wel, dus de studenten hoeven niet met lege handen naar huis.

Lekke band
Eén ding staat vast: het zat de studenten niet echt mee. “Meteen op de eerste wedstrijddag, maandag, kreeg Velox2 een lekke band,” vertelt Denissen. “Dan is er geen houden meer aan, dus vloog Sebastiaan (één van de fietsers, red.) er met ongeveer 120 kilometer per uur hard af. De aerodynamische kap was ernstig beschadigd, maar gelukkig hebben de veiligheidssystemen goed gewerkt: Sebas had geen schrammetje. Maar we moesten wel hard aan de bak om de fiets weer te herstellen. Gelukkig hadden we een reservekap bij ons.”

De wedstrijd

De wedstrijd vindt elk jaar plaats. In Battle Mountain, Nevada. Op een recht stuk weg van tien kilometer lang, nemen de studenten een aanloop van acht kilometer. Vervolgens wordt hun snelheid over een afstand van 200 meter gemeten. De snelste wint en natuurlijk zijn er bij de twintig groepen studenten die uit allerlei delen van de wereld naar Nevada komen, ambities om dat record van 133 kilometer per uur (in 2009 neergezet door de Canadees Sam Witthingham) te breken.

Vier keer aanvallen
En dus kon er in de vier dagen die de race nog telde, nog vier keer een aanval op het wereldrecord worden neergezet. En de studenten kwamen wel heel dichtbij. Op woensdag zetten ze de tijd neer waarmee ze de wedstrijd zouden gaan winnen: Sebastiaan reed toen 128,9 kilometer per uur. In de dagen die volgden, werd gepoogd de snelheid nog wat op te krikken, maar dat lukte niet. Sterker nog: de studenten wisten de snelheid die ze vorig jaar met de Velox (een voorloper van de Velox2) neerzetten, niet te verbeteren. Toen tikte het team de 129,6 kilometer per uur aan.

De studenten werkten de afgelopen maanden hard om de wedstrijd te winnen en het record te verbreken. Zo verbeterden ze de Velox sterk. Zo beschikt de fiets niet meer over een voorruit, maar over een camerasysteem waarmee de fietser kan zien waar hij rijdt. Ook is de neus spitser en aerodynamischer.

Bronmateriaal

Persbericht HPT Delft.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bas de Meijer.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd