Studenten ontdekken nieuw soort dinosaurus

Een nieuw soort dinosaurus, familie van de beroemde Velociraptor, is ontdekt in Mongolië door twee PhD-studenten. De vondst van het bijna complete skelet van de Linheraptor exquisitus mag uniek worden genoemd. De Linheraptor maakt deel uit van de Dromaeosauridae, een dinosaurusfamilie van kleine tot middelgrote gevederde carnivoren.

Leden van de Dromaeosauridae-familie zijn theropode dinosauriërs. Bekende leden van de groep theropode dinosauriërs zijn de Tyrannosaurus rex en de moderne vogels.

De studenten Michael Pittman en Johan Choiniere van twee Amerikaanse universiteiten zagen hoe een stuk dinosaurus uit een klip stak in de Gobi-woestijn in Mongolië. “Jonah zag een stuk van een klauw”, vertelt Michael Pittman. “Hij verwijderde het en gaf het aan mij. Ik zei tegen hem dat het een vleesetende dinosaurus was. Hij was het met mij eens. Ik vond het verrassend dat ze ons in Londen niet hoorden schreeuwen.”

De Linheraptor exquisitus was 2,5 meter lang en woog 25 kilo. Onderzoekers denken dat de dinosaurus een snel roofdier was, die het had voorzien op kleine gehoornde dinosauriërs, gerelateerd aan de Triceratops. De Linheraptor bezat een dodelijke klauw, waarmee het dier prooien ving.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd