Stoppen met roken doet geheugen goed

Mensen die zijn gestopt met roken hebben in alledaagse situaties een aanzienlijk beter geheugen dan rokers, zo blijkt.

De onderzoekers wilden weten hoe roken het geheugen in alledaagse situaties aan kon tasten. Ze zetten daartoe een uitgebreid experiment op en verzamelden proefpersonen die rookten, nog nooit gerookt hadden of of 2,5 jaar geleden gestopt waren met roken.

Opdracht
De proefpersonen moesten een rondje door de universiteit maken en kregen voor onderweg allerlei taken mee. Wanneer ze in de bibliotheek aankwamen, moesten ze bijvoorbeeld kijken of ze nog berichtjes hadden ontvangen op hun telefoon. En bij het sportcentrum moesten ze informeren hoeveel een lidmaatschap kostte. Zo waren er vijftien locaties met vijftien opdrachten.

WIST U DAT…

de hersenen zich herstellen als u stopt met roken?

Beter
De rokers deden het aanzienlijk slechter dan de mensen die gestopt waren met roken. De rokers hadden gemiddeld 8,9 opdrachten goed afgelegd. De mensen die gestopt waren met roken, wisten gemiddeld 11 taken goed af te leggen. De mensen die nog nooit gerookt hadden, hadden gemiddeld 12,1 opdrachten goed.

Geheugen
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat rokers minder goed in staat zijn om informatie op te slaan en later weer op te halen. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat het geheugen van de roker ook in situaties waarbij mensen moeten onthouden dat ze in de toekomst iets moeten doen, wordt aangetast

Het is onduidelijk hoe roken invloed uitoefent op het brein. Mogelijk beschadigen sigaretten bepaalde delen van het brein. Nader onderzoek onder meer proefpersonen moet ook op dit vlak duidelijkheid verschaffen. Ook willen de onderzoekers achterhalen of meeroken een negatieve invloed heeft op het geheugen, zo is op de site van de universiteit te lezen.

Het volledige onderzoek verschijnt binnenkort in het blad Drug and Alcohol Dependence.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd